Dobanzile la creditele in lei au reluat scaderea

Data publicarii: 13-03-2014 | Finante-Banci

Ultimele trei saptamani au conturat o tendinta de reducere a costului leilor pe piata interbancara, indicatorul Robor la 3 luni coborand cu trei sferturi de punct procentual in aceasta perioada, situatie care se va reflecta in scaderea presiunii pe clientii ale caror rate urmeaza sa fie ajustate la finalul lunii martie.

BNR a afisat ieri un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 3% pe an. Acest indicator este folosit ca reper de pret in majoritatea contractelor de credite de retail in lei. Data de resetare pentru cele mai multe contracte de credit este finalul acestei luni. Ultima ajustare a avut loc in decembrie, la un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2,5% pe an. Practic, daca tendinta de scadere nu va continua si in urmatoarele doua saptamani, clientii ar urma sa plateasca rate mai mari pana la jumatatea anului. Urmatoarea actualizare va avea loc la sfarsitul lunii iunie.

Presiunea pe clienti ar fi fost insa mult mai mare fara scaderea din ultima perioada a dobanzii Robor. Indica¬torul Robor la trei luni ajunsese in a doua jumatate a lunii februarie la 3,75% pe an. La acel nivel, un client cu un imprumut de valoare medie ar fi urmat sa plateasca o rata mai mare cu 140 de lei. La nivelul actual al Robor, rata ar fi mai mare cu circa 65 de lei.

SURSA: ZF


Ultimele stiri pe BankNews.ro: