BNR: atentie la creditele in monede exotice

Data publicarii: 15-11-2006
Viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, atentioneaza populatia sa fie prudenta la contractarea de credite in monede "exotice", precum yenul sau francul elvetian, aratand ca aceste imprumuturi ofera avantajul unui cost iluzoriu, informeaza Evenimentul Zilei. "Recomand prudenta in ceea ce priveste aceste valute, asa-zise, exotice. Ecartul dintre dobanda la care bancile se finanteaza si dobanda oferita este la fel de mare ca in cazul altor valute, insa comisioanele sunt mai mari", a afirmat Popa.

Oficialul atentioneaza ca riscurile pentru populatie sunt mai ridicate decat in cazul contractarii de imprumuturi in euro, de exemplu, intrucat nu exista venituri si economii in aceste monede pe piata interna. De asemenea, bancile au resurse limitate de valute exotice, a spus Popa.

"Sunt de inteles companiile care se indatoreaza in euro sau persoanele fizice care iau credite ipotecare in moneda europeana, insa pana vom adera la zona euro vrem sa moderam avansul creditelor in valuta", a afirmat viceguvernatorul BNR.

Creditele in monede "rare"

Imprumuturile in monede mai putin intalnite pe piata autohtona sunt cele in franci elvetieni si in yeni japonezi. Prima oferta de credite in fraci elvetieni a fost lansata de OTP Bank, in luna aprilie a.c.

Alte banci au introdus credite in aceasta valuta: Porsche Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD si, nu in ultimul rand, Banca Romaneasca.

Aceasta ultima institutie de credit a venit insa si cu o noutate absoluta pentru piata autohtona: creditele in yeni japonezi. Imprumuturile se autopromovau printr-o dobanda nominala extrem de avantajoasa fata de celelalte dobanzi practicate de banci la imprumuturi: 3,5%.

Dobanda mica este insotita insa de un comision lunar de 0,2% care se aplica la suma imprumutata ce mai trebuie returnata bancii, dobanda ajungand la circa 6%.

Restante la imprumuturile in franci

Bancile care au acordat credite in franci elvetieni inregistreaza deja restante la aceste imprumuturi, chiar daca niciunul dintre riscurile asociate nu s-au manifestat pentru romanii care au luat astfel de imprumuturi.

Potrivit datelor raportate la Biroul de Credite, restantele curente la imprumuturile acordate in aceasta moneda se ridicau la 15.000 de franci elvetieni (echivalentul a 9.400 de euro) la finele lunii octombrie.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: