PwC: Restructurarea bancara va continua cel putin inca cinci ani
Data publicarii: 02-04-2014 | Finante-BanciTranzactiile cu portofolii de credite non-core si neperformante in Europa vor atinge un record de 80 miliarde euro, in 2014, dupa ce au ajuns la 64 miliarde euro anul trecut, arata un studiu al PwC Tranzactiile de acest tip au crescut si in Romania, in 2013, fiind vizate atat proprietati comerciale, cat si rezidentiale si de birouri, urmand sa creasca si in acest an.
Dupa o crestere a tranzactiilor cu 40% anul trecut fata de 2012, piata europeana va atinge un nou varf, in 2014, de 80 miliarde euro.
“Activitatea de tranzactionare este alimentata de nevoia multor banci europene de a-si optimiza bilantul si de a-si restructura operatiunile. Restructurarea bancara va continua inca cel putin cinci ani – iar activitatea va fi sustinuta de rezultatele procesului privind Analiza Calitatii Activelor derulat in Zona Euro de catre Banca Centrala Europeana si a testelor de stres in curs de desfasurare”, a declarat Cornelia Bumbacea, Partener, Tranzactii, PwC Romania.
PwC estimeaza ca bancile europene au in continuare in portofoliile lor active in valoare de 2,4 mii de miliarde Euro pe care le considera non-core si neperformante. In timp ce un numar mare de banci ia masuri semnificative pentru a reduce expunerea la aceste active nedorite, o reevaluare continua a bilanturilor lor duce la identificarea de active non-core si neperformante suplimentare.
“Fondurile de tip „Private Equity” si fondurile speculative au fost cei mai activi cumparatori in 2013. Preconizam ca aceasta tendinta va continua si in 2014 datorita numarului mare de fonduri dedicate pentru acest gen de investitii si alocarii unor sume importante pentru finantarea unor astfel de tranzactii, mai ales de catre jucatorii cu experienta in acest sector. Exista un mare numar de investitori interesati de plasamentele pe piata europeana, inclusiv in Romania. De asemenea, am observat o crestere a tranzactiilor cu active neperformante in Romania pe parcursul anului 2013, atat proprietati comerciale, cat si rezidentiale si de birouri. Ne asteptam pentru anul 2014 ca volumul tranzactiilor cu portofolii de active non-core si neperformante sa creasca si in Romania, pe masura ce indicatorii macro-economici se imbunatatesc si apetitul investitorilor pentru investitii cu risc creste ”, a adaugat Cornelia Bumbacea.
SURSA: Capital.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri