Privatizarea CEC este inca nesigura

Data publicarii: 17-11-2006
Procesul de privatizare a CEC pare a avea sanse slabe sa fie definitivat in cursul acestui an, amanarile inregistrate in definitivarea vanzarii determinand lansarea aceste ipoteze. Pentru cumpararea pachetului majoritar, lupta este purtata de OTP Bank si National Bank of Greece (NBG), grecii fiind favoriti datorita sumei mai mari pe care o ofera. Intr-un raport publicat de Banca de investitii Wood& Company, se apreciaza ca sansele OTP Bank de a prelua Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) sunt minime, in acest sens fiind citat chiar Directorul General Adjunct al OTP.

Pretul titlurilor OTP la Bursa de Valori din Budapesta nu va fi insa afectat de aceasta diminuare a sanselor bancii ungare de a prelua pachetul majoritar de actiuni al CEC.

Analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiry Stanik considera ca finalul privatizarii CEC este inca nesigur, desi Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu mai spera ca sfarsitul anului ar putea insemna si incheierea vanzarii.

Cele doua banci ramase in cursa pentru privatizare, OTP Bank si si National Bank of Greece ar putea fi rugate sa isi imbunateteasca ofertele, Guvernul roman asteptand sa obtina pe pachetul de 69,9% din CEC intre 500-700 de milioane de euro. Acest pret este apreciat de Credit Suisse ca nerealist, in timp de Wood &Company considera ca o oferta intre 400-500 de milioane de euro ar fi cea potrivita.

National Bank of Greece (NBG) pare favorita la momentul actual, insa exista sanse mari ca procesul de privatizare sa fie anulat in conditiile in care pretul oferit va fi mai mic de 500 de milioane de euro, conform unei declaratii a Presedintelui CEC, Eugen Radulescu.
Insusi Presedintele OTP Bank, Sandor Csanyi sustinea in vara ca este putin probabil ca vanzarea CEC sa se definitiveze anul acesta, totul fiind pus pe seama "discrepantei mari intre valoarea reala si cea estimata a bancii".

NBG pare a fi mai bine pozitionata, cu o oferta de 500 de milioane de euro, fata de cele 450 de milioane de euro cat ar fi oferit OTP Bank.

Sebastian Vladescu se asteapta ca ofertele finale sa vina in 3 saptamani, cele doua banci urmand sa primeasca scrisori cu ultima forma a contractului aprobat de Guvern. In 8 zile de la primirea acestor scrisori vor trebui depuse ofertele imbunatatite.

Statul roman vine 69,9% din actiunile CEC. In Fondul Proprietatea va intra contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare. Fostii si actualii angajati la CEC vor putea cumpara 5% din actiunile CEC, iar pe piata de capital se vor tranzactiona actiunile ramase.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: