Adrian Vasilescu, BNR: De ce se apreciază leul

Data publicarii: 28-05-2014 | Finante-Banci

Piaţa valutară a devenit plictisitoare. Fără nervi, fără intrigi, fără urcuşuri şi coborâşuri spectaculoase ale cursului leu-euro. Aproape că s-a obişnuit cu urcuşul calm al leului. Au dispărut până şi zvonurile. Doar sumele în valută se înmulţesc. şi volumul tranzacţiilor. în rest… piaţa se menţine operativă, fluidă, transparentă. Fără evenimente.

Se bucură BNR? Voi nuanţa. „Cursul e determinat de piaţă, nu de ce vrem noi, la BNR”, a precizat guvernatorul BNR. şi a adăugat că nu-şi doreşte întă¬rirea leului. Precizare importantă, ce sugerează că în actua¬lele împrejurări leul e împins în sus de piaţă şi nicidecum de intervenţii ale Băncii Centrale. Iar piaţa nu e stimulată de rezultatele economice ale ţării, care nu justifică aprecierea leului. şi atunci, de unde acest urcuş, încet dar persistent al monedei noastre? Intră capitaluri. E criză în Ucraina, pleacă bani de acolo, dar nu se duc în Turcia. Probabil că vin la noi.

Ce face leul? Urcă. Sare peste praguri psihologice. După ce, în ianuarie şi începutul lui februarie, a avut momente pre¬lun¬gite de depreciere, cursul marcând şi niveluri de 4,50 de lei pentru 1 euro, a început încet să urce. De fapt, 1 euro a început să se vândă cu tot mai puţini lei: 4,49; 4,48; 4,47… şi tot aşa, până când, în zilele din urmă, evoluţiile au tins de la 4,43 la 4,40 ajungând, marţi, la 4,39 lei pentru 1 euro. Pe tot acest parcurs, câteva vârfuri, expresii ale unei uşoare nervo¬zităţi, au fost urmate de mişcări calme ale cursului leu-euro.

Continuarea, in ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: