Câţi bani au adus americanii în România

Data publicarii: 23-06-2014 | Finante-Banci

Anul trecut, volumul investiţiilor străine directe în România care au avut ca sursă Statele Unite ale Americii a fost egal cu cel al investiţiilor din paradisurile fiscale. China nici nu apare în statistică.

Volumul investiţiilor străine directe directe ale companiilor din Statele Unite ale Americii în România s-a cifrat la aproximativ 100 de milioane de euro, în anul 2013, potrivit ultimelor date publicate de serviciul european de statistică, Eurostat.

Dacă ne raportăm la investiţiile directe făcute de americani în ţările de lângă noi, situaţia este mai bună decât în Bulgaria (nici nu apare în statistică, suma fiind mai mică de 50 de milioane de euro) sau în Ungaria, unde soldul este negativ: în 2013 Ungaria este trecută în statistici cu minus 0,6 miliarde de dolari la investiţii străine directe din SUA, ceea ce înseamnă dezinvestire, adică bani scoşi de americani din ţara vecină. Faţă de Polonia însă, care contabilizează 500 de milioane de euro, situaţia este mult mai proastă.

în Cehia, investiţiile străine directe din Statele Unite au consemnat 200 de milioane de euro în 2013, iar Slovacia nu apare în statistică, din acelaşi motiv ca şi Bulgaria.

Pentru România, volumul investiţiilor străine directe americane, de 100 de milioane de euro, este egal cu cel al firmelor înregistrate în paradisurile fiscale. China, ţară de care se leagă speranţele autorităţilor române din ultimul timp, încă nu contează în statistica investiţiilor străine directe în România: au fost de sub 50 de milioane de euro, în 2013. Cel mai mare investitor străin din altă zonă decăt Uniunea Europeană a fost, în 2013, Elveţia, de unde au venit, sub formă de investiţii străine directe, 900 de milioane de euro, net.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: