Sistemul bancar se întoarce în timp, înainte de aderarea la UE
Data publicarii: Astazi, 30-06-2014 | Finante-BanciPonderea creditului privat în produsul intern brut a scăzut până la nivelul din 2007 şi riscă să meargă şi mai jos.
Sectorul bancar s-a îndepărtat cu mult, anul trecut, de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea activelor nete bancare în PIB intrând sub pragul de 60% pentru prima dată din 2007.
Este practic o întoarcere în timp a industriei financiare locale, ajustarea bilanţurilor băncilor împingând sectorul chiar la stadiul de dinaintea aderării României la Uniunea Europeană, când handicapul faţă de pieţele dezvoltate era extrem de mare.
în cinci ani de criză, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut cu aproape zece puncte procentuale, de la 67,2% în 2009 la 57,6% în decembrie 2013 în condiţiile în care de-abia anul acesta ar urma să fie recuperată pierderea de PIB provocată de recesiunea din 2009 - 2010.
în 2013 activele bancare nete totale au scăzut cu circa 1% pe fondul reducerii stocului de credite private cu 7,4 mld. lei, exclusiv pe componenta în valută. Cele mai afectate au fost companiile, care încă nu pot conta pe susţinerea băn¬cilor pentru depăşirea efectelor perioadei de criză. Situaţia intermedierii bancare marchează practic un eşec al procesului de integrare a sectorului financiar local cu cel din zona euro.
Deşi băn¬cile din zona euro controlează peste 80% din sistemul bancar, România nu numai că nu s-a apropiat, ci s-a îndepăr¬tat de nivelul de intermediere din zona euro.
Astfel, dacă raportul dintre credite şi PIB a tot urcat de la aproape 17% în 2004 la 40% în 2011 (după doi ani de recesiune), traiectoria s-a inversat în ultimii doi ani pentru ca în 2013 acest indicator al intermedierii financiare „indirecte“ să coboare sub pragul de 35%, de la 38,5% în 2012.
„Nivelul intermedierii financiare continuă să fie subdimensionat în raport cu cel din zona euro. Astfel, în perioada 2008-2013, intermedierea financiară indirectă în România a înregistrat un nivel de aproximativ trei ori mai mic faţă de cel din zona euro. în ceea ce priveşte intermedierea financiară directă pe piaţa de capital autohtonă (capitalizarea bursieră/ PIB), aceasta a fost de 11,6% din PIB în anul 2013 comparativ cu 58,1% din PIB în zona euro”, potrivit datelor din raportul anual al BNR pe 2013.
SURSA: ZF.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri