Pogonaru: Firmele romanesti sunt discriminate la achizitii publice

Data publicarii: 20-11-2006
Firmele romanesti sunt discriminate in achizitiile publice, in favoarea antreprenorilor straini, iar pana acum s-a acceptat aceasta stare de fapt din cauza banilor europeni implicati, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Romani (AOAR), Florin Pogonaru. El a dat exemplul licitatiei pentru training IT de la Ministerul Justitiei, unde in caietul de sarcini era prevazuta o conditie ca firmele sa fi desfasurat activitati de training in valoare de 500.000 de euro. "Ce firma din Romania a avut pana acum aceasta posibilitate", s-a intrebat retoric Pogonaru.  Presedintele AOAR considera aceasta situatie cu atat mai grava cu cat, ulterior, firmele straine care castiga angajeaza subcontractori locali.

In opinia lui Pogonaru, o situatie asemanatoare se intampla in domeniul infrastructurii: "Nicaieri in Europa nu au loc licitatii pentru un tronson de 500 de km. In Cipru si Spania licitatiile au loc pentru tronsoane cuprinse intre 20 km si 100 km. De dragul banilor europeni am acceptat aceasta situatie dar acum nu mai merge acest lucru".Potrivit secretarului general al AOAR, Cristian Parvan, exista trei domenii unde exista mari neregului in privinta achizitiilor publice: infrastructura, sanatatea si energia electrica.

Anca Vlad, presedinta grupului de distributie farmaceutica Fildas, a dar exemplul programelor pentru oncologie, diabet si SIDA. La diabet o singura firma a castigat 99,56% din produsele licitate , cu o reducere  de pret de 1,2%, la oncologice o firma  a castigat 71% din produsele licitate, cu o reducere de pret de 2,4%, iar la SIDA o singura firma a castigat 81%, cu o reducere de pret de 2%, a spus Vlad. Potrivit presedintei Fildas, aceste programe reprezinta intre 70% si 80% din totalul produselor distribuite in spitale, iar pentru restul se lupta aproximativ 30 de distribuitori, care au practicat reduceri de pret de 20%.

Situatia in domeniul licitatiilor pentru medicamente este cu atat mai grava, cu cat licitatiile nu au mai fost reluate anual, iar firmele au ajuns sa-si prelungeasca contractele in virtutea unor acte aditionale, conform lui Vlad. Astfel, compania care a castigat licitatie pentru medicamente oncologice si care trebuia sa desfasoare un program initial de 64,5 milioane de euro, a ajuns dupa patru ani la o suma de 250 de milioane de euro.

"In felul acesta se creeaza niste plapumi de profit, care pot afecta concurenta prin intrarea pe alte sectoare, cu preturi de dumping.", a afirmat Vlad, care a precizat ca un tratament de leucemie costa de trei ori mai mult in Romania decat in Statele Unite.

In opinia presedintelui Bursei Romane de Marfuri (BRM), Mircea Filipoiu, o solutie pentru remedierea acestei situatii ar fi folosirea BRM pentru achizitiile publice. El a dat exemplul licitatiilor pentru materialele de constructii pentru casele afectate de inundatii, unde s-au obtinut cele mai mici preturi din Romania pentru ciment si cherestea. Achizitiile derulate prin BRM in ultimii patru ani au insumat patru miliarde de euro, a declarat Filipoiu.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: