Televiziunea fara frontiere

Data publicarii: 20-11-2006
Televiziunea fara frontiereTeleviziunile din statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea intrerupe filmele, emisiunile de stiri si programele pentru copii cu pauze publicitare decat maximum o data la 30 de minute. Cel putin acesta este acordul la care a ajuns Consiliul UE pe 13 noiembrie in negocierea pentru modificarea Directivei Televiziunea fara frontiere. Parlamentul intentioneaza sa discute directiva in luna decembrie. "Noua directiva va promova continutul si productiile europene si libera circulatie a serviciilor", a declarat Susana Huovinen, ministrul Transporturilor si Comunicatiilor din Finlanda, tara care detine la ora actuala presedintia Uniunii Europene. Forma directivei adoptata de Consiliu este o varianta de compromis propusa de Presedintia finlandeza.

Propunerea Comisiei Europene de modificare a directivei Televiziunea fara frontiere dateaza de la sfarsitul lui 2005. Statele membre nu au reusit pana acum sa ajunga la un consens, dezbaterile purtandu-se pe marginea principiului statului de origine si a plasamentului de produs.

Directiva, in forma adoptata de Consiliu, interzice plasamentul de produs, i.e. difuzarea unui logo de brand sau a unei mentiuni favorabile unei anumite marci, dar statele membre pot sa permita aceasta practica pentru filme, seriale, programe de sport si de divertisment. Se prevede ca plasamentul de produs trebuie sa fie clar anuntat la inceputul si sfarsitul oricarui program in care apare, si ca sunt interzise mentiunile specifice la cumpararea unui anume produs.

Modificarea directivei "Televiziunea fara frontiere" a ranforsat principiul statului de origine, ceea ce inseamna ca televiziunile sunt supuse regulilor din statul membru de pe teritoriul caruia transmit. In situatiile in care o televiziune emite dintr-un stat membru programe pentru audienta din alt stat membru cele doua tari vor coopera pentru a vedea ce reguli se aplica.

Fiecare stat membru poate aplica reguli mai stricte decat sunt prevede Directiva Televiziunea fara frontiere. Daca este evident faptul ca un operator emite dintr-o alta tara decat cea in care isi difuzeaza programele numai pentru a evita legislatia din statul de receptie, acesta din urma poate lua masuri impotriva televiziunii respective.

Banii Nostri