Romania ofera cele mai bune oportunitati pentru fonduri mutuale sau asigurari
Data publicarii: 21-11-2006
Studiul a fost efectuat de un grup de studenti de la Facultatea de Studii Economice din Ljubljana, sub indrumarea profesorului universitar Dusan Mramor, un fost ministru de finante si a fost prezentat saptamana trecuta, la o conferinta despre dezvoltarea sectorului financiar in cadrul economiilor emergente.
Potrivit studiului, statele din aceasta regiune vor oferi oportunitati de crestere economica similare celor din noile state UE, in cazul in care urmeaza calea sociala si economica pe care tarile aderate la UE in 2004 au deschis-o.
Mramor a declarat ca rezultatele sugereaza existenta unor oportunitati pe aceste piete, pe care companiile slovene au esuat, pana in prezent, sa investeasca. Cu toate ca investitorii sloveni s-au implicat pe piata de capital sau a fondurilor mutuale, acestia au intampinat probleme serioase in patrunderea pe pietele bancare sau de asigurari.
Potrivit lui Mramor, acest lucru este din cauza lipsei de capital adecvat, iar companiile ar trebui, prin urmare, sa-si adune resursele. Studiul mai arata ca sectorul imprumuturilor pentru companii sau initiative private, dar si investitiile bancare vor creste intr-un ritm mai alert decat in UE, in cazul in care economiile emergente urmeaza calea deschisa de noii membri UE.
Rusia este descrisa, in cadrul aceluiasi studiu, drept cea mai atractiva economie, deoarece dispune de cea mai dezvoltata piata bancara si ofera o serie de oportunitati, in ciuda dominatiei exercitate de bancile de pe piata interna. Rusia este urmata, in clasament, de Serbia, Ucraina si Kazahstan, in timp ce Croatia, unde piata este saturata si Moldova, care a ramas in urma in implementarea reformelor economice, sunt percepute drept cele mai putin atractive destinatii.
Potrivit studiului citat de STA, veniturile din fonduri mutuale sunt peste medie in toate statele din regiune, cu exceptia Bosniei-Hertegovine, a Macedoniei si a Moldovei. Romania si Ucraina sunt considerate potentiale mine de aur in acest domeniu, mai scrie agentia slovena.
Cresteri economice solide au fost estimate si in sectorul asigurarilor, in care Romania, Rusia si Kazahstan sunt, de asemenea, cel mai bine cotate.
Conferinta de afaceri Portoroz, organizata de cotidianul economic Finance, a ajuns la a opta editie. La aceasta au participat peste o suta de oameni politici si de afaceri din Ue si din economiile emergente. Editia din acest an s-a concentrat in jurul discutiilor despre Rusia, Ucraina, Kazahstan si Kosovo.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri