Banca Mondiala prognozeaza o revenire economica in Ucraina

Data publicarii: 06-10-2015 | Finante-Banci

Banca Mondiala a anuntat luni ca se asteapta ca economia ucraineana sa inceapa sa-si revina la finele acestui an pentru a inregistra o crestere de 1% in 2016, transmite AFP.

Cu toate acestea, pentru acest an institutia financiara internationala si-a mentinut estimarile anterioare care mizeaza pe o scadere a Produsului Intern Brut de 12%, dupa o contractie de 6,8% in 2014.

'Ne asteptam ca revenirea sa inceapa la finele acestui an', a declarat seful reprezentantei Bancii Mondiale in Ucraina, Qimiao Fan. Acesta a avertizat insa ca exista in continuare numeroase riscuri printre care adoptarea prea lenta a reformelor si o noua escaladare a conflictului din estul tarii. 'Viitorul prognozelor economice ale Ucrainei va depinde de autoritati, daca vor continua sa puna in practica reformele macroeconomice si structurale', a precizat Qimiao Fan.
La randul sau, Fondul Monetar International a anuntat sambata ca se asteapta la o contractie a economiei ucrainene de 11% in 2015, urmata insa de o crestere de 2% in 2016.

Economia Ucrainei trece in prezent printr-o perioada dificila, dupa trei ani de recesiune si un conflict sangeros cu separatistii pro-rusi din estul tarii care a provocat peste 8.000 de morti de la debutul sau in aprilie 2014. In plus, problema datoriei externe este departe de a fi solutionata iar riscul intrarii in incapacitate de plata planeaza inca asupra acestei foste republici sovietice, in pofida unui acord crucial de restructurare semnat cu principalii creditori privati occidentali.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: