Prima de Craciun se da in natura

Data publicarii: 22-11-2006
Traditionala prima de Craciun se transforma treptat in cadouri, titreaza Cotidianul. Totusi, unii angajati primesc bani. Poate fi vorba despre mici atentii precum o cutie de bomboane sau despre o excursie in tari exotice. In momentul de fata, aproape doua treimi dintre firme au oferit astfel de cadouri, se arata in studiul PayWell realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). "Din dorinta de a integra primele intr-un sistem dependent de performanta angajatului, angajatorii au apelat si la un alt element (in afara de bonusuri - n.red.). Aceia dintre angajatori care au dorit sa aduca de Craciun un supliment la salariu s-au orientat inspre oferirea de cadouri in natura angajatilor. Astfel, s-a putut constata o crestere a numarului de companii care ofera cadouri, probabil ca inlocuitor la anterioara bonificatie financiara", explica Horatiu Cocheci, Assistant Manager, PwC.

Potrivit acestuia, printre sectoarele unde angajatii sint rasplatiti astfel la final de an se numara retailul si industria bunurilor de larg consum (aproximativ 80% dintre companiile care au participat la studiul PwC).

Cadoul scapa companiile de taxe

Chiar daca valoarea cadourilor poate fi similara sau chiar mai mare decit a traditionalei prime de Craciun, pentru angajator aceasta varianta de rasplata poate fi mai avantajoasa: nu mai plateste impozite si isi fidelizeaza mai usor angajatii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, in cazul in care "cadoul" este de fapt o excursie, compania negociaza pentru un numar mare de locuri si implicit obtine tarife preferentiale. "Avantajul este clar: angajatorii pot avea in acest fel oameni mai motivati, care vor deveni mult mai fideli.

Apoi mai sint si aspectele legate de relaxare, de restaurarea fortei de munca. De asemenea, mai este un avantaj al angajatorului ce tine de sistemul fiscal. Daca plateste o excursie, cheltuiala lui este strict egala cu valoarea acestui serviciu. In schimb, daca ofera angajatului bani - contravaloarea excursiei - compania plateste de fapt dublu", spune Rudolf Fedorovici, consultant la Advice Human Resources.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: