Banca Italiei cere reducerea datoriei publice, pe fondul redresarii economiei

Data publicarii: 19-10-2015 | Finante-Banci

Guvernul de la Roma ar trebui sa profite de 'conditiile exceptional de favorabile de pe piata' pentru a reduce nivelul ridicat al datoriei publice, se arata in buletinul economic lunar publicat vineri de Banca Centrala a Italiei, transmit ANSA si Reuters.

Nivelul datoriei publice al Italiei este estimat la circa 133% din PIB anul acesta, cel mai ridicat din zona euro dupa Grecia. Italia, a treia economie a zonei euro, a fost in recesiune in ultimii trei ani.

'Pentru a asigura o reducere clara si progresiva a datoriei, Guvernul ar trebui sa profite de oportunitatile exceptional de favorabile de pe piata, de conditiile monetare si de redresarea economiei', se arata in raportul Bancii Italiei.
Institutia a estimat ca avansul PIB-ului Italiei a continuat probabil in trimestrul trei din 2015 la un nivel similar cu precedentele doua trimestre (0,4% in primele trei luni ale anului si 0,3% in perioada aprilie - iunie 2015). In 2015 expansiunea economiei va fi aproape de estimarea oficiala a Guvernului, de 0,9%, a previzionat Banca Italiei.

Premierul Matteo Renzi a promis ca anul viitor datoria publica va inregistra prima scadere din ultimii noua ani.
Conform estimarilor recente ale Bancii Italiei, datoria guvernamentala ar urma sa creasca anul acesta la 132,5% din PIB si va incepe sa scada din 2016, la 130,9% din PIB si la 127,4% din PIB in 2017.

In 2014, datoria Italiei a crescut la 2.134 miliarde de euro, comparativ cu 2.068 miliarde de euro in 2013. Grecia si Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei din UE, depasind cu mult plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeana.

AGERPRES