Femeile romance sunt platite mai prost decat barbatii

Data publicarii: 23-11-2006
Raportul pe 2006 al Forumului Economic Mondial plaseaza Romania pe locul 46, cu un scor al egalitatii de sanse intre barbati si femei comparabil cu cel al Ugandei si Ucrainei, titreaza Evenimentul Zilei. Tarile nord-europene si-au adjudecat din nou, anul acesta, locurile fruntase in clasamentul mondial al natiunilor care respecta cel mai bine egalitatea intre sexe. Potrivit "Raportului global pe 2006 asupra discriminarii intre sexe", publicat de Forumul Economic Mondial, egalitatea completa intre barbati si femei ramane totusi doar la nivel de deziderat.

Dintr-un total de 115 tari incluse in clasament, Romania se claseaza pe un modest loc 46, cu acelasi punctaj ca Ucraina, Uganda si Trinidad-Tobago. Mult mai merituoasa este la acest capitol Republica Moldova, clasata pe locul 17.

Nicio tara n-a eliminat diferenta de sanse dintre barbati si femei

Deja aflate in primele locuri ale topului in editia de anul trecut, Suedia, Norvegia si Finlanda ocupa, in 2006, primele trei trepte ale podiumului, la coada clasamentului figurand Arabia Saudita si Yemen.

"Nu am descoperit inca nicio tara din lume care sa fi eliminat complet diferentele de sanse intre barbati si femei", arata raportul publicat marti. In conferinta de presa dedicata publicarii acestuia, Cherrie Booth, sotia premierului britanic Tony Blair si avocata specializata in drepturile omului, a facut observatia ca, "pe teren, barbatii si femeile nu mai joaca la acelasi nivel".

Raportul a luat in calcul 115 tari, reprezentand peste 90% din populatia globului, tinand cont de patru criterii: economic, educational, politic si sanitar. "Anumite estimari sugereaza ca, in cursul ultimilor zece ani, cresterea numa-rului femeilor pe piata muncii in tarile dezvoltate a contribuit la cresterea economica mondiala mai mult decat China", arata raportul.

Documentul contine si destule surprize. Filipine, prima tara asiatica din clasament, se plaseaza pe locul 6, cu mult inaintea Greciei (69), Frantei (70), Maltei (71) si Italiei (77), tari aflate la coada plutonului european.

Aceste performante scazute se explica prin slaba reprezentare a femeilor in viata politica, in instantele de decizie si in sfera economica, precum si prin perspectivele lor limitate.

Germania, aflata pe locul 5, a urcat in clasament gratie puternicei prezente feminine pe scena politica, cel mai bun exemplu fiind alegerea Angelei Merkel in functia de cancelar, anul trecut.

Europa sta bine

Intr-o perspectiva generala, tarile europene se plaseaza "satisfacator", zece dintre ele figurand in top 20. Insa exista diferente considerabile in functie de criterii: Marea Britanie (9) este performanta in materie de egalitate in educatie si politica, dar mediocra in domeniul sanatatii.

Franta are un peisaj politic sarac in femei, insa in educatie si sanatate a reusit sa reduca diferentele intre sexe. Peste Atlantic, SUA (22) profita de bunele performante egalitare in economie si sanatate, dar are un scor mediu in materie de reprezentare politica a femeilor.

Locurile din coada clasamentului sunt ocupate de tarile cu cea mai mare populatie - China (63), Nigeria (94), India (98) -, dar mai ales tarile din lumea araba - Iran (108), Egipt (109), Arabia Saudita (114) si Yemen (115).

Profil de tara

Romania: discriminare intre femei si barbati, la salarii si in politica

Romania inregistreaza un scor bun la capitolul educatie si sanatate, insa un nivel scazut in privinta reprezentarii politice a femeilor. In profilul de tara al Romaniei, autorii arata ca, in cazul unor functii egale, raportul intre salariul femeii si salariul barbatului este de 0,64. Asadar, venitul mediu al femeilor este mai mic decat al barbatilor in conditiile in care depun aceeasi munca.

In privinta educatiei, femeile din Romania stau insa destul de bine. Daca in clasele primare si in gimnaziu fetele si baietii au aproximativ aceeasi rata a participarii, la nivel universitar se remarca o diferenta in favoarea femeilor, cu un raport de 1,26.  In politica, romancele sunt reprezentate destul de slab comparativ cu alte tari. In parlament, raportul este 11% femei - 89% barbati, iar la nivel ministerial de 13% femei - 87% barbati.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: