Dumpingul fiscal, strategie paguboasa pe termen lung
Data publicarii: 24-11-2006
"Impozitarea simbolica a afacerilor inseamna putini bani la bugetul public, inseamna deci sume insuficiente pentru un invatamant de calitate, pentru asistenta medicala primara, pentru refacerea si intretinerea unui fond de resurse umane la standarde europene", explica Lazea. Oficialul Bancii Centrale apreciaza ca tarile Uniunii Europene ar trebui sa adopte o politica fiscala comuna.
"Cu exceptia TVA, la nivelul Uniunii Europene, nu exista o politica fiscala comuna. Acesta este si unul dintre motivele pentru care Comisia Europeana este un caine de paza atat de slab", a declarat Lazea la un seminar pe teme economice organizat la Sinaia.
Usor vin, usor se duc
Daca intr-o prima faza abordarea unei politici fiscale bazate pe facilitati are efecte pozitive, pe termen lung insa dumpingul fiscal duce la un regres economic. Un exemplu concludent in acest sens este Ungaria, care, dupa ce a castigat "increderea" investitorilor straini prin practicarea unui nivel de fiscalitate redus se afla, acum, in postura de a adopta euro dupa Romania. Veniturile bugetare reduse si, implicit, dinamica accelerata a deficitelor fiscale si de cont curent transforma Ungaria intr-o tara cu o economie care nu mai inspira incredere potentialilor investitori. Ca efect direct, ponderea investitiilor straine directe in PIB al Ungariei este in scadere, in timp ce deficitul de cont curent a urcat pana la peste 10% din PIB.
Un alt risc il prezinta economistul-sef al Bancii Centrale. "Investitorii care astazi aplauda facilitatile fiscale obtinute, maine vor fugi, pentru ca nu vor mai avea forta de munca pregatita la standardele impuse de nivelul dezvoltarii tehnologice", explica Lazea.
Veniturile bugetare trebuie sa creasca
In ceea ce priveste politica fiscala, Romania este singura tara europeana (cu exceptia Lituaniei) care are venituri bugetare reprezentand mai putin de 35% din PIB (circa 31,5% in 2006). In acest context, apreciaza Lazea, Romania este singura tara in care reforma fiscala trebuie sa insemne in primul rand cresterea veniturilor bugetare si abia in al doilea rand eficientizarea cheltuielilor.
Oficialul BNR apreciaza ca, desi Guvernul a inteles necesitatea cresterii veniturilor bugetare, masurile programate pentru 2007 "nu sunt deloc spectaculoase".
Astfel, desi in strategia pentru anul viitor, Executivul prevede cresterea veniturilor pana la 32,3% din PIB, masurile efective sunt destul de putine. Importante doar trei: eliminarea unor facilitati fiscale minore precum facilitatile pentru cooperatia agricola si facilitatile pentru investitiile in zonele montane, impozitarea tranzactiilor imobiliare si majorarea accizelor conform calendarului stabilit. In contrapondere scade impozitul aplicat microintreprinderilor, iar taxele vamale devin venit al bugetului comunitar.
Citeste tot articolul in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri