Cati consumatori de droguri avem?

Data publicarii: 24-11-2006
Romania nu are un raport privitor la consumatorii de droguri din Romania pentru anul 2006, ultimul raport care sa evalueze situatia din domeniu fiind publicat in 2005. Astfel, in "Raportul National privind Situatia Drogurilor pentru anul 2006" se precizeaza ca ultima evaluare de acest gen nu a fost realizata in acest an, ci in anii precedenti. "Avand in vedere ca, in Romania, studiul referitor la consumul de droguri in randul popultiei generale a fost realizat in 2004, in anul 2005 nu a putut fi prevazuta realizarea unei asemenea cercetari, aceasta fiind programata pentru anul 2007".

Astfel, potrivit autoritatilor care ar trebui sa se ocupe de combaterea fenomenului consumului de stupefiante, "pe baza datelor colectate in anul 2004, au fost realizate analize secundare, interpretari ale rezultatelor si au fost formulate recomandari care au stat la baza programelor de prevenire".

Raportul pentru anul 2006 a fost realziat pe baza unor rapoarte ale societatii civile. Astfel, potrivit Organizatiei Salvati Copiii, la nivelul intregului esantion, cei care au consumat vreodata un drog ilegal reprezinta 4%.

Pe categorii de varsta, prevalenta consumului de droguri se regaseste in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 19 si 22 ani (10,8%). De asemenea, la intrebarea "Tu ai incercat vreodata ...", marijuana reprezinta drogul cel mai des mentionat (2,5 la suta dintre respondenti), urmat de calmante (0,5 la suta), si heroina (0,4 la suta).

In Europa, numarul de consumatori de droguri in Europa se plaseaza intre 1,2 si 2,1 mil. de consumatori problematici de droguri si intre 850.000 si 1,3 mil. consumatori de droguri injectabile, potrivit Raportului anual privind problema drogurilor in Europa 2005, realizat de Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor si Dependentei de Droguri.

De altfel, o problema cu care se confrunta Uniunea Europeana in 2005 era policonsumul de substante psihoactive, inclusiv alcool si tutun.

Estimarile prevalentei consumului problematic de droguri de la mijlocul si sfarsitul anilor '90 arata cresteri ale numarului de consumatori problematici de droguri in Danemarca, Austria, Finlanda, Suedia si Norvegia. Stabilizare sau cifre in scadere se inregistreaza in Republica Ceha, Germania, Grecia si Irlanda.

In majoritatea statelor UE, la tinerii sub 25 de ani, numarul deceselor prin supradoza a scazut fata de cel inregistrat in urma cu un deceniu, sugerand o scadere a numarului tinerilor dependenti de droguri si a numarului tinerilor care adopta modelul de consum prin injectare.

Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: