Reuters: Bulgaria ar putea adera la zona euro inaintea Romaniei

Data publicarii: 25-11-2006
Bulgaria ar putea adera inaintea Romaniei la zona euro datorita prezentei consiliului pentru politici monetare dar si a cursului valutar mai stabil al levei in raport cu euro, arata un sondaj Reuters efectuat cu ajutorul a 34 de analisti ai pietelor emergente. Pentru Romania si Bulgaria, care vor adera la UE in 2007, adoptarea monedei unice ar putea interveni in 2013, respectiv in 2012, potrivit sondajelor. Potrivit analistilor, Bulgaria are un avantaj fata de Romania in aderarea la zona euro, deoarece estimarile desemneaza statul bulgar drept viitoarea tara membra UE care sa adere la ERM2, regim in care statele candidate la intrarea in spatiul euro trebuie sa ramana timp de doi ani. Astfel, Bulgaria ar putea fi integrata acestui regim in 2008.

"Bulgaria este avantajata de un curs valutar mai stabil si de prezenta consiliului pentru politicile monetare", a declarat un specialist.

Cu toate acestea, deficitul de cont curent din ambele state ramane una dintre marile probleme. Atat Bulgaria, cat si Romania au obtinut excedente bugetare, insa planurile viitoare de cheltuieli pentru infrastructura ar putea alimenta deficitele bugetare, mai scrie Reuters.

In privinta noilor state membre ale Uniunii Europeane, sondajul arata ca acestea sunt reticente fata de implemetarea reformelor severe pentru reducerea dificitelor bugetare ceea ce ar putea o amanare a aderarii acestora la spatiul euro in acest deceniu.

Ambitiile de aderare la zona euro, ale statelor baltice, Estonia, Letonia si Lituania, ar putea fi combatute de nivelul ridicat al inflatiei, cu toate ca previziunile recente indicau ca aceste tari ar putea adopta moneda unica europeana in 2009.

Din cauza deficitelor bugetare si a incertitudinilor politice din Ungaria, Polonia si Republica Ceha, statele care vor intra la 1 ianuarie 2007 Romania si Bulgaria ar putea depasi, in privinta aderarii la zona euro, aceste tari.

Previziunile anterioare indicau ca Polonia si Cehia ar putea renunta la monedele nationale pentru euro in 2012, in timp ce Ungaria, care a depasit in mod repetat, in ultimii ani, tintele pentru deficitul bugetar, va executa aceasta trecere in 2014.

Analistii au declarat ca cele zece noi state membre, care au aderat la UE in mai 2004, amana aplicarea reformelor pentru indeplinirea criteriilor stricte care vizeaza inflatia, deficitul bugetar, datoria publica sau ratele dobanzilor.

"Din momentul in care au aderat la UE, aceste state nu au fost dispuse sa coopereze. Au existat schimbari de pozitie referitoare la castigurile aderarii la zona euro, mai ales deoarece euroscepticismul se accentueaza pe intregul continent", a declarat analistul Timothy Ash, de la Bear Stearns, din Londra.

"Problemele Ungariei sunt profunde si reflecta lipsa reformelor din trecut. A existat o lipsa a acordului, mai ales in Ungaria si au avut probleme", a adaugat acesta.

Scaderea entuziasmului a determinat Ungaria si Republica Ceha sa renunte, anul acesta, la tintele de aderare la zona euro, la fel ca si Polonia, care insa nu si-a impus niciodata o tinta, unde guvernul a specificat ca statul nu este deloc pregatit pentru aderarea la spatiul monetar unic.

Pe de alta parte, entuziasmul s-a diminuat si din partea Comisiei Europene. Comisarul european pentru probleme monetare, Joaquin Almunia, a declarat, la inceputul acestei luni, ca singurele state care au previziuni realiste in privinta aderarii la zona euro pana in 2010 sunt Cipru, Malta si, intr-o oarecare masura, Slovacia.

Sondajul a indicat, insa, ca Slovenia va deveni primul dintre statele care va adera la zona euro, in ianuarie 2007, urmata de Malta si Cipru in 2008 si Slovacia in 2009, in cazul in care inflatia va scadea, in acest stat, pana atunci.

Inainte de adoptarea monedei europene, orice tara trebuie mai intai sa intre in mecanismul european al ratei de schimb ERM2, care presupune un interval maxim de variatie al monedei nationale fata de euro de plus sau minus 15%. Iar bancherii si analistii financiari au opinii diferite in privinta ratei de schimb intre moneda nationala si cea europeana an momentul intrarii in ERM2, unii sustinand ca este mai bine ca moneda nationala sa fie "subevaluata", pentru a stimula competitivitatea externa a economiei, iar altii fiind de parere ca piata este cea care trebuie sa stabileasca rata de schimb.

Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM) a fost introdus de Comunitatea Economica Europeana (precursoarea Uniunii Europene)  in martie 1979, ca parte a Sistemului Monetar European (EMS), pentru a reduce fluctuatiile de schimb valutar si a realiza o stabilitate monetara in Europa Occidentala, ca premiza pentru crearea unei Uniuni Economice si Monetare cu o moneda unica.

ERM se bazeaza pe conceptul unei marje fixe de variatie a monedelor nationale fata de o unitate monetara de referinta, initial ECU (unitate monetara europeana - european currency unit), iar din 1 ianuarie 1999, euro. Pana in 1993, marja de fluctuatie a monedelor fata de ECU era de 2,25%, cu exceptia lirei italiene, care putea fluctua intr-un interval de plus sau minus 6%.

Dupa ce s-au inregistrat o serie de atacuri speculative asupra unor monede europene, care au culminat cu "miercurea neagra" din 16 septembrie 1992, cand lira sterlina a fost retrasa din ERM, marja de fluctuatie a fost stabilita la plus sau minus 15% in august 1993, in urma unui acord supranumit "compromisul de la Bruxelles".

In 1999, odata cu introducerea euro si "inghetarea" cursurilor monedelor din zona euro fata de moneda de referinta, ERM2 a inlocuit ERM. In acest moment,  sunt incluse in ERM2 monedele nationale a opt tari: Danemarca, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia si Slovenia. Marja de fluctuatie a monedelor nationale fata de euro este de 15%, cu exceptia coroanei daneze, care are stabilita o marja de 2,25%. Incepand cu ianuarie 2007, Slovenia va intra in zona euro si va iesi din ERM2.

Þarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM2 inainte de a putea trece la moneda europeana.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: