CEC se privatizeaza fara entuziasm
Data publicarii: 27-11-2006
Pina la sfirsitul anuluit
Potrivit sefului Finantelor, forma finala a contractului de privatizare este pe cale de avizare, va fi adoptata de Guvern si remisa competitorilor in urmatoarele zile. Cei doi concurenti ramasi in cursa pentru CEC, ungurii de la OTP si grecii de la NBG, vor avea opt zile la dispozitie sa transmita cererile de oferta imbunatatite. Surse apropiate procesului de privatizare spun insa ca, daca nici miercurea aceasta contractul de privatizare nu va intra in dezbaterea Executivului, atunci este improbabil ca procesul sa se-ncheie pina la sfirsitul lunii decembrie.
Statul, unicul actionar al CEC, a decis sa vinda 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vinzare. La finele lunii septembrie, CEC avea o cota de piata in functie de active de 4%.
OTP cumpara banci prin Ucraina
In jurul privatizarii CEC domneste o atmosfera de dezinteres, cel putin la nivel declarativ. OTP a incheiat recent tranzactia de cumparare a Raiffeisen Bank Ucraina. Banca ungara a transferat pretul de achizitie de 650 de milioane de euro vinzatorilor Raiffeisen International Bank-Holding AG, impreuna cu Raiffeisen Zentralbank Österreich AG - se arata intr-un comunicat al OTP. Directorul general adjunct al OTP Bank a apreciat, de curind, ca sansele bancii ungare de a prelua Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) sint minime. "Ma indoiesc de faptul ca banca va fi vinduta noua sau altui cumparator, deoarece exista o mare discrepanta intre valoarea reala si cea estimata a bancii", a declarat si presedintele bancii OTP, Sandor Csanyi. Nici din partea celuilalt competitor, National Bank of Greece, care apare ca favorit in contextul dat la cumpararea CEC, nu apar informatii entuziaste.
S-ar putea totusi sa nu se vinda
In pofida atmosferei "discrete" in care se deruleaza ultimele etape din vinzarea CEC, nu sint excluse surprizele. Declaratiile de genul celor facute de presedintele OTP sint "normale", in perioada de dinaintea transmiterii ofertelor financiare imbunatatite, iar scopul este unul singur, presiuni in sensul scaderii pretului, considera specialistii. Pe de alta parte, autoritatile si-au rezervat posibilitatea de a intrerupe oricind si fara explicatii procesul de vinzare, pretul oferit de competitori fiind esential in luarea unei decizii.
Sumele vehiculate, in jurul a 500-650 de milioane de euro, sint considerate mici, din perspectiva cotei de piata pe care o poate acapara CEC, si mari, de catre cei care iau in calcul fondurile necesare pentru continuarea modernizarii bancii. In fine, in ultimele luni s-a conturat chiar un curent de opinie potrivit caruia privatizarea CEC ar trebui aminata sine die, sau, daca aceasta are loc, capitalul autohton sa joace un rol mai important.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri