Salariatii BCR au subscris mai mult de jumatate din actiuni
Data publicarii: 27-11-2006
Si presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, a schimbat in titluri Erste Bank cea mai mare parte a actiunilor BCR pe care le detinea. "Pentru o parte din actiunile Erste Bank primite, Nicolae Danila si-a exprimat optiunea de vanzare imediata, asa cum era permis prin oferta. Titlurile Erste Bank pastrate detin o pondere mai mare decat cele vandute", a afirmat sursa citata. Pentru pachetul de actiuni valorificat imediat, presedintele executiv al BCR ar fi obtinut o suma de ordinul a milioane de euro.
Metodele de cumparare
Oferta Erste Bank s-a inchis sambata, 24 noiembrie, si s-a derulat pe parcursul a trei saptamani, incepand cu 1 noiembrie. Banca austriaca a prezentat la finele lunii octombrie oferta de preluare a intregului pachet detinut de angajatii si fostii salariati ai BCR, prin care propuneau mai multe metode de cumparare. Varianta conversiei in actiuni Erste Bank oferea salariatilor cel mai bun randament, titlurile BCR fiind in acest caz valorificate la 7,65 euro pe actiune.
Cei care au ales aceasta modalitate pot sa vanda imediat catre Erste Bank pana la 50% din actiunile primite, la un pret fix garantat de 45,90 euro. Restul titlurilor Erste Bank obtinute prin conversie vor fi valorificate pe piata de capital, inclusiv pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa o perioada de un an.
In cadrul ofertei in numerar, Erste Bank a platit un pret pe actiune egal cu cel platit catre AVAS (7,65 euro pe actiune), minus o reducere de 15% egala cu prima platita de banca austriaca statului roman pentru preluarea controlului BCR. In acest caz, pretul s-a ridicat la 6,5 euro. Daca toate actiunile BCR detinute de angajati sau fosti angajati ar fi fost vandute in cadrul ofertei in numerar, Erste Bank trebuia sa plateasca aproximativ 412 milioane euro. In cazul preschimbarii intregului pachet in actiuni Erste Bank, institutia austriaca va emite 10,5 milioane de actiuni, iar pentru pentru vanzarea imediata a unei jumatati dintre acestea trebuia sa pregateasca 242 milioane euro.
Actiunile celor cinci SIF, circa 1,8 miliarde euro
Erste Bank nu va avea in viitorul apropiat lichiditati sa rascumpere actiunile detinute de cele cinci societati de investitii financiare (SIF) la BCR si nici nu pare posibil un schimb de actiuni, a apreciat Petre Pavel Szel, presedintele societatii Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia. La pretul tranzactiei cu statul roman, actiunile celor cinci SIF la BCR ar valora circa 1,8 miliarde euro. "Ma indoiesc ca Erste poate face o majorare de capital sa aiba actiuni sa le poata oferi SIF-urilor", a spus Szel. Acesta considera ca pretul platit salariatilor BCR si modul in care se va incheia aceasta oferta vor constitui probabil punctul de plecare pentu negocierile ulterioare cu SIF-urile.
Banca austriaca si-a asumat un termen de trei ani pentru listarea BCR la Bursa de la Bucuresti. Daca aceasta nu se produce sau daca negocierile privind un eventual schimb de actiuni BCR-Erste ori achizitionarea pachetelor detinute de SIF-uri esueaza, cele cinci societati de investitii isi vor recapata dreptul de veto in AGA pentru deciziile importante privind BCR. Pentru a iesi din aceasta situatie, Erste ar putea incerca sa obtina cat mai mult din actiunile salariatilor si pachetele de actiuni de la 1-2 SIF-uri, care ar "ceda".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri