FMI apara dobanzile negative introduse de unele banci centrale

Data publicarii: 11-04-2016 | Economie

Fondul Monetar International a apreciat ca dobanzile negative introduse de unele banci centrale au ajutat la relaxarea conditiilor de creditare, dar, cu toate acestea, a cerut autoritatilor sa monitorizeze cu atentie riscurile potentiale, informeaza Reuters.

Un număr de șase bănci centrale, în special Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei, au introdus dobânzi negative care variază de la minus cinci puncte de bază în Ungaria la minus 125 puncte de bază în Suedia.

"Deși experiența cu dobânzile nominale negative este limitată, credem că, pe ansamblu, ele ajută la livrarea unor stimulente monetare suplimentare și relaxarea condițiilor financiare, ceea ce susține cererea și stabilitatea prețurilor", se arată într-un raport elaborat de directorul FMI pentru piețe de capital, Jose Vinals, publicat în avanpremiera reuniunii de primăvară a Fondului.

Potrivit FMI, dovezile existente până acum arată că dobânzile negative i-au încurajat pe investitori să renunțe la obligațiunile guvernamentale cu riscuri reduse și au redus costurile de creditare pentru companii. În cazul băncilor imaginea este una mixtă, însă în cele mai multe cazuri dobânzile la credite au scăzut după introducerea dobânzile negative de către băncile centrale, chiar dacă marjele de profit s-au redus.

Fondul avertizează însă că există unele limite cu privire la eficiența dobânzilor negative. "Dacă acestea rămân negative o perioadă îndelungată, ar putea afecta viabilitatea companiilor de asigurări, pensiilor și vehiculelor de economii" și, de asemenea, ar putea încuraja asumarea de riscuri excesive, se arată în raportul FMI.

În acest context, FMI a cerut autorităților de supervizare să monitorizeze cu atenție riscurile potențiale și să deruleze inspecții la instituțiile financiare.

Sursa: Agerpress