Fonduri ale Bancii Mondiale pentru Africa tranziteaza prin paradisuri fiscale (Oxfam)

Data publicarii: 12-04-2016 | Economie

Trei sferturi din companiile ce au primit imprumuturi de la Banca Mondiala pentru finantarea proiectelor de dezvoltare in Africa subsahariana au tranzitat aceste fonduri prin paradisuri fiscale, a dezvaluit luni ONG-ul britanic Oxfam, relateaza AFP.

Sursa foto: World Bank / Facebook

Din 68 de companii care au primit în 2015 împrumuturi de la Societatea Financiară Internațională (SFI), filială a BM ce oferă împrumuturi companiilor private, 51 au trecut banii prin teritorii considerate paradisuri fiscale, în principal Insula Mauritius, afirmă ONG-ul într-un comunicat.

Prin acest procedeu, denunță Oxfam, aceste societăți "au camuflat (aceste fonduri) în investiții străine directe", obținând relaxări fiscale și alte avantaje, acolo unde regiunea cea mai săracă din lume "are nevoie disperată de impozitarea companiilor pentru a investi în servicii publice și infrastructură".

"Nu are niciun sens pentru Banca Mondială să cheltuiască bani pentru a încuraja companiile să investească în +dezvoltare+, dacă ea închide ochii la faptul că aceste societăți ar putea înșela țările sărace asupra veniturilor fiscale care sunt necesare pentru a lupta împotriva sărăciei și inegalității", a explicat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.

Acest anunț intervine în plin scandal "Panama Papers" privind sistemul offshore, care va fi pe agenda de discuții la reuniunea de primăvară a FMI și Băncii Mondiale din această săptămână la Washington.

În detaliu, cele 51 de companii acuzate — ale căror nume nu au fost citate — au primit o finanțare de 84% de la SFI pentru regiune în 2015.

Această filială a a Băncii Mondiale chiar și-a dublat creditele pentru aceste companii ce tranzitează fonduri prin paradisuri fiscale, de la 1,20 miliarde de dolari în 2010 la 2,87 miliarde în 2015, precizează Oxfam.

Destinația a mai mult de jumătate din fondurile alocate de SFI nu este cunoscută publicului, denunță ONG-ul, "deoarece se face prin intermediari financiari opaci".

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: