Boom al serviciilor financiare, in urmatorii 15 ani

Data publicarii: 28-11-2006
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va determina o dinamica puternica a serviciilor si produselor financiare, titreaza Curierul National. In conditiile in care investitiile straine directe vor ajunge, pana in 2020, la aproximativ 100 miliarde euro, piata bancara si cea a asigurarilor vor trece, in urmatorii 10-15 ani, printr-o perioada de dezvoltare fara precedent. La nivelul anului 2020, Romania va inregistra o capitalizare de 50 - 60 miliarde euro a fondurilor cu perioada lunga de maturitate, respectiv fonduri de pensii private facultative sau fonduri de pensii obligatorii, fonduri de asigurari de viata si sanatate, a declarat presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senat, Varujan Vosganian. "Fondurile cu perioada lunga de maturitate urmeaza sa atinga, conform strategiei noastre de aderare pana in 2020, o capitalizare de circa 50-60 miliarde de euro la sfarsitul acestei perioade", a spus Vosganian.

Investitiile straine salta sistemul bancar

Vosganian a explicat ca sistemul bancar va inregistra, in perioada urmatoare, o dezvoltare puternica, tinand cont si de faptul ca Romania va inregistra pana la nivelul anului 2020 investitii straine totale de circa 100 miliarde euro. "Numai in perioada 2005-2006 intrarile de investitii straine vor inregistra o valoare de 13-14 miliarde de euro, cat toata perioada 1991-2004", a spus Vosganian. Creditul ipotecar va inregistra o expansiune importanta, cu o piata care va atinge un nivel de 20 de miliarde de euro pana in 2020. In acelasi timp, creditul neguvernamental va inregistra in viitor o evolutie din ce in ce mai importanta, a spus Varujan Vosganian.

De asemenea, se vor dezvolta piata de capital, piata de leasing, cat si sistemul de asigurari. "In 2010 vom avea un nivel al veniturilor bugetare de 38 la suta din PIB, chiar 40 la suta daca adaugam si deficitul", a spus Vosganian. Senatorul a explicat ca pentru a sustine efortul financiar de a atinge standardele din UE, prin proiectele care vor fi implementate in Romania, tara noastra ar putea imprumuta circa 20-30 miliarde de euro, care sa se adauge la fondurile europene in valoare de peste 30 miliarde de euro primite in urmatorii ani.

Bancile importante curteaza Romania

Banci straine importante au ca obiectiv intrarea pe piata romaneasca dupa aderarea la Uniunea Europeana, KBC, Fortis, Millenium, Bank of Cyprus si Banca Nationale da Lavoro urmand sa incerce sa faca parte din sistemul bancar romanesc fie prin achizitii, fie prin proiecte greenfield, a anuntat, luni, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, cu ocazia Forumului Bancar Roman.

"Practic, din 2007 vom intra intr-o competitie internationalizata, prin intermediul pasaportului bancar european orice banca va putea intra pe piata romaneasca printr-o simpla notificare, fara a avea nevoie de un capital minim de dotare", a spus presedintele executiv al BCR. Danila a spus ca banci importante precum KBC si Fortis din Belgia, Millenium din Portugalia, Bank of Cyprus si Banca Nationale da Lavoro din Italia intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, prin achizitii, proiecte greenfield sau derularea de operatiuni prin intermediul unor subsidiare a unei banci straine. "Aderarea va aduce si fuziuni si achizitii strategice ale unor banci mici cu capital privat, dar si o dezvoltare a institutiilor financiare nebancare", a spus Danila.

Creditul neguvernamental, in crestere accentuata

In ciuda masurilor BNR, creditul neguvernamental continua sa urmeze o dinamica accelerata. La 30 septembrie 2006, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 55,0 la suta (47,0 la suta in termeni reali) fata de 30 septembrie 2005, pe seama majorarii cu 100,9 la suta a componentei in lei (90,5 la suta in termeni reali) si cu 23,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 24,1 la suta), informeaza BNR. Comparativ cu luna august, in luna septembrie creditul neguvernamental a crescut cu 3,8 la suta pana la nivelul de 85.289 milioane lei.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: