FMI cere statelor membre sa intensifice cheltuielile "favorabile cresterii economice"

Data publicarii: 17-04-2016 | Economie

Comitetul de coordonare al Fondului Monetar International a cerut, sambata, tarilor membre sa intensifice cheltuielile "favorabile cresterii economice" si a declarat ca institutia ar trebui sa exploreze noi instrumente de creditare pentru a lupta cu incetinirea ritmului de crestere la nivel mondial, transmite Reuters.

Potrivit directorului general al FMI, Christine Lagarde, calmarea piețelor financiare începând din februarie a redus tensiunea la reuniunea de primăvară a FMI și Băncii Mondiale, dar se menține perspectiva riscurilor negative din cauza cererii slabe, a potențialei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeana și din cauza prețurilor scăzute la petrol și materii prime.

"Nu a fost exact la același nivel de anxietate (atmosfera reuniunii — n.r.), dar cred ca a existat un nivel egal de îngrijorare și un efort colectiv pentru a identifica soluția și răspunsurile la situația economică la nivel mondial", a declarat Lagarde o conferință de presă.

FMI a revizuit în scădere, cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind evoluția economiilor dezvoltate în 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente și cele în curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Potrivit instituției, anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,2%, față de un avans de 3,4% estimat în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, față de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni.

"Incertitudinile au sporit și riscurile la adresa unei creșteri mai reduse devin mai evidente. Conjunctura fragilă sporește urgența adoptării unui răspuns amplu pentru a stimula economia și a gestiona vulnerabilitățile", se arată în raportul FMI.

Sursa: Agerpress