Romani in frac european

Data publicarii: 30-11-2006
Intr-o interesanta dezbatere despre viitorul european al Romaniei, guvernatorul BNR a "trasat" mediei autohtone o sarcina dificila, titreaza Cotidianul. Ar trebui sa explicam publicului diferenta dintre convergenta nominala si cea reala. In principiu, cu cit romanii vor pricepe mai repede in ce consta diferenta sus-mentionata, cu atit vor avea mai devreme in portofele euro in loc de lei. Daca asta-si doresc. Suma de avantaje a adoptarii monedei unice europene, pasul logic de dupa aderarea la Uniunea Europeana, se intrevede insa, potrivit prognozelor, peste vreo sapte ani. Si asta pentru ca euro nu se adopta dupa dorinta, ci la cerere, care, vai, mai trebuie sa fie si aprobata si se pare ca la Banca Centrala Europeana nu merge cu pile si nici sa deschizi usa cu capul. In schimb, birocratia e crunta, poti sta si mai mult de sapte ani la coada dupa care sa te trezesti ca ai pierdut timpul degeaba.

Criteriile de la Maastricht, numite de convergenta nominala, trebuie indeplinite musai pentru ca euro sa fie adoptat de o tara. Datoria publica, deficitul bugetar, dobinzile pe termen lung in moneda tarii respective (leul in cazul nostru), inflatia trebuie sa se-ncadreze intre anumite limite destul de incomode. Romania sau, mai exact, economia ei, trebuie sa intre in acest frac pentru a fi considerata suficient de bine imbracata pentru a purta euro in buzunare.

Cu fix o luna inaintea intrarii in Uniunea Europeana, economia romaneasca mai are de indeplinit cel putin un criteriu pentru a fi convergenta nominal. Fracul este gata, dar lipseste papionul inflatiei scazute. Cresterea anuala a preturilor este neeuropeana si, atita timp cit va fi asa, adoptarea euro nu este posibila si, se pare, nici de dorit. In momentul in care inflatia va ajunge undeva in jur de 2% pe an, ne putem gindi sa dam leii pe euro pentru ultima data.

Cam peste sapte ani, daca planul propus de BNR se va materializa. Insa obtinerea unei inflatii scazute (si care sa ramina asa) este de departe cel mai dificil lucru de realizat si poate deveni un obiectiv imposibil daca romanii nu doresc sa-si puna papionul la frac.

Citeste tot articolul in Cotidianul