Febra creditelor in franci elvetieni poate deveni o maladie mortala
Data publicarii: 03-12-2006
"Acestea sunt indicii tulburatoare si este necesara prudenta. Este periculos sa extrapolam tendinte si sa ne imaginam ca profiturile pot accelera in continuare. Trebuie sa fim atenti, pentru ca este o iluzie sa credem ca problemele trecute s-au evaporat. Un pic de bun-simt ar fi bine-venit", a spus el.
Elvetia a devenit a doua sursa mondiala de credite 'carry-trade' dupa Japonia, in conditiile in care fondurile de risc si bancile imprumuta zeci de miliarde pentru credite in alte parti, in special in Europa de est.
Peste 80% din toate ipotecile noi din Ungaria sunt in franci, un model similar prefigurandu-se in Polonia, Croatia si Romania. Francii elvetieni sunt de asemenea vizati de grupurile private de titluri de proprietate, ca sursa de capital ieftin pentru frenezia preluarilor din Europa.
Practica a ajuns la moda la inceputul deceniului, cand Elvetia a redus rata dobanzii la 0,5% pentru a contracara deflatia. Intre timp, dobanzile au ajuns iar la 1,75%. Dl Roth a aratat clar ca va trebui ca rata dobanzii sa creasca mai mult pentru a opri supraincingerea, avertisment ignorat de burse pe risc propriu.
"Economia elvetiana functioneaza in conditiile unei angajari complete a fortei de munca. Va fi deci necesar sa continuam sa urcam rata dobanzii", a spus el.
Vastul comert al Japoniei este considerat drept o amenintare la adresa stabilitatii financiare globale. Ratele dobanzii erau zero pana in vara aceasta, oferind un aparat gratuit de bani pentru fondurile de risc. Debuseurile tranzactiilor cu costuri de finantare au dus la slabiciunea acuta a yen-ului si francului elvetian, dar acest lucru se poate schimba brusc in momentul in care bursele mondiale vor mirosi teama, cum s-a intamplat pentru scurt timp in mai.
In 1998, yen-ul s-a consolidat, de la aproape 130 de yeni dolarul, la 110 yeni, in numai doua zile, dupa intrarea Rusiei in incapacitate de plata din cauza panicii starnite de pariurile in domeniul 'carry trade'. O astfel de cadere ar putea antrena astazi intrari colective in incapacitate de plata, avand in vedere amploarea mult mai mare a contractelor derivative.
THE TELEGRAPH
Rador
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România