Salariile romanesti sunt in UE. Dupa merit
Data publicarii: 04-12-2006
Prin comparatie, un grec primeste intr-un an o remuneratie egala cu numai 54% din PIB-ul pe cap de locuitor, desi salariul mediu in Grecia atinge totusi 750 de euro pe luna. Mai prost platiti sint bulgarii. Pentru o productie teoretica in valoare de 6.054 de euro pe an, salariatul bulgar primeste 2.112 euro, adica 34,8% din PIB-ul pe cap de locuitor. Salariul mediu pe economie a fost la nivelul lunii iulie de doar 176 de euro, conform Institutului de Statistica bulgar, comparativ cu salariul mediu brut de la noi de 322 de euro. Salariul mediu pe economie al bulgarilor este calculat in baza celui mediu din sectorul public, de 216 euro, si a celui din sectorul privat, de doar 158 de euro.
Desi remuneratiile primite de unguri sint duble fata de ale noastre, la comparatia cu PIB-ul pe cap de locuitor stau cam la fel. Salariul mediu in Ungaria este de 646 de euro, astfel ca, pe an, un salariat ungur primeste echivalentul a 61,5% din PIB-ul pe cap de locuitor, calculat la aproximativ 12.602 euro. In aceeasi zona se regaseste si Cehia, cu un salariu mediu anual de 58.9% din PIB-ul pe cap de locuitor. Salariul mediu lunar din Cehia este de 714 euro, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 14.546 de euro. Croatii sint platiti chiar mai echitabil, cu 82,7% din PIB-ul pe cap de locuitor, la un salariu lunar de 630 de euro.
Vestul, la alta dimensiune
Proportiile se schimba radical cind este vorba despre zona puternica a Uniunii Europene. Un bun exem-plu in acest caz este Franta, unde PIB-ul pe cap de locuitor atinge 29.280 de euro. Surpriza o constituie faptul ca salariul mediu de 2.440 de euro duce la un cistig anual de 133% din PIB-ul pe cap de locuitor.
Salariul mediu brut lunar cistigat in Germania de angajatii din productia industriala, distributie, comert si creditare ajunge la 3.452 de euro. Aceasta cifra impinsa pe 12 luni arata o depasire cu 195% a PIB-ului pe cap de locuitor. Aproximativ la fel se intimpla si in Marea Britanie si chiar mai aproape de noi, in Austria, unde PIB-ul pe cap de locuitor este depasit cu 29,9% de salariu. Salariul mediu in Austria este in prezent de aproximativ 2.620 de euro.
In Spania, salariul mediu este de 1.538 de euro, de aceea, spre deosebire de celelalte mari economii vestice, aici salariul anual nu merge decit pina la 98,3% din PIB-ul pe cap de locuitor.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri