Principalul castigator de pe urma Brexitului nu este in Europa
Data publicarii: 17-10-2016 | EconomieOrasul care va avea cel mai mult de castigat pe urma unei eventuale plecari a bancilor din Londra in urma Brexitului este mai degraba New York-ul decat Frankfurt sau Paris, potrivit politicienilor si directorilor din industria financiara, sustine Bloomberg.
Motivul principal este că cel mai mare oraș din SUA, mai degrabă decât alte centre financiare din Europa, este locul care poate oferi o mărime a pieței, nivelul expertizei și avantajele similare cu cele oferite de Londra. Chiar dacă Europa Continentală va câștiga o parte din operațiuni, cea mai mare parte a industriei financiare din Londra ar putea ajunge peste Atlantic.
"Nu există nicio posibilitate ca în UE să existe un centru cu infrastructura și cadrul de reglementare necesare pentru a ocupa rolul Londrei. Nu există decât un singur oraș în întreaga lume care poate face acest lucru și acela este New York", a declarat președintele grupului bancar britanic Lloyd's, John Nelson.
Pentru multe bănci de investiții, Londra este cel mai mare sau al doilea mare sediu de operațiuni. Dacă vor fi nevoite să mute unele locuri de muncă în Europa, băncile ar putea să-și reducă operațiunile din Londra prin mutarea oricărui angajat care poate să-și facă treaba dintr-un loc diferit. În plus, alte locuri de muncă se vor muta pe măsură ce anumite activități de tranzacționare vor căuta un nou epicentru. Directorul London Stock Exchange Group Plc, Xavier Rolet, susține că dacă Brexitul va diminua capacitatea Londrei de a asigura tranzacțiile cu derivativele în euro, întreaga afacere ar putea să se mute spre singurul oraș din lume unde se derulează tranzacții în toate cele 17 principale valute: New York.
"Principalul câștigător de pe urma Brexitului va fi New York și SUA. Veți vedea cum mai multe afaceri se vor muta la New York", a declarat directorul Morgan Stanley, James Gorman.
Potrivit unor surse din industria financiară, directorii băncilor au abandonat speranțele că premierul britanic Theresa May va putea să ajungă la un acord post-Brexit care va păstra dreptul Marii Britanii de a vinde liber bunuri și servicii în UE. Problema este că multe orașe au dificultăți în a oferi avantajele Londrei. Majoritatea organismelor de reglementare locale din UE nu pot face față valului de cereri de licențe pentru bănci de investiții iar multe locații nu dispun de spațiile de birouri, infrastructura sau calitatea vieții comparabilă cu cea din Londra. În timp ce, în acest an, Londra a ocupat poziția de lider în clasamentul centrelor financiare alcătuit de Z/Yen Group pe baza atractivității pentru angajații din sectorul financiar, New Yorkul s-a clasat pe poziția a doua, cu mult în fața Frankfurt (locul 19) și Paris (locul 20).
Există însă unele limite pentru o mutare completă a industriei financiare din Londra. Una este nevoia de a fi în interiorul Zonei Economice Europene pentru a putea vinde bunuri și servicii pentru cei peste 450 de milioane de cetățeni ai săi. O alta este timpul. Atunci când se deschid piețele bursiere din Europa, este ora ora 3 a.m. pe coasta de Est a SUA, iar atunci când se închide New York Stock Exchange este ora 9 p.m. în Londra.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri