Test comparativ: cardul de credit BCR vs. Banca Transilvania

Data publicarii: 09-12-2006
cine-i mai tareFiecare dintre cardurile existente pe piata romaneasca isi poarta cu sine avantajele si dezavantajele sale. E imposibil de gasit acel "plastic" care sa raspunda tuturor cerintelor. Bancile nu au inventat inca un card fara comisioane si fara dobanzi, cu linii de credit lungi cat o zi de post sau cu un numar nesfarsit de servicii atasate. Comparand doua astfel de produse, MasterCard Forte de la Banca Transilvania, respectiv MasterCard BCR, un lucru este sigur: daca unul dintre carduri exceleaza printr-o anumita caracteristica, cu siguranta, celalalt vine si recupereaza decalajul cu prima ocazie. Pe care il alegem? Cu siguranta, "alesul" va fi cel care corespunde cel mai bine nevoilor noastre.

Linie de credit cu valori diferite

Ambele banci ofera o linie de credit a carei valoare este stabilita in functie de veniturile nete lunare pe care clientul le poate dovedi. Pe un card BCR se poate obtine o linie de credit de pana la 6 salarii nete, dar nu mai mult de 5.000 EUR. Banca Transilvania ofera o linie de credit de pana la 3 salarii nete, stabilind insa plafonul tot la 5.000 EUR.

Dobanzi apropiate

La cardurile de credit, bancile practica, in general, dobanzi de peste 20%. Atat BCR, cat si BRD se inscriu acestei tendinte de pe piata cardurilor.

BCR practica pentru MasterCard o dobanda de de 22%, in timp ce la Banca Transilvania, dobanda pentru MasterCard Forte este cu 3 puncte procentuale mai mare.

Cardurile au perioada de gratie in care suntem scutiti de plata dobanzii

Cele doua carduri ofera perioade de gratie diferite: 50 de zile au la dispozitie clientii BCR pentru a restitui suma utilizata la plata cumparaturilor, fara plata dobanzii, in timp ce Banca Transilvania este ceva mai ingaduitoare. Clientii au la dispozitie o perioada de gratie de 55 de zile, interval in care nu platesc dobanda pentru sumele utilizate. Perioada de gratie oferita de Banca Transilvania este valabila atat pentru cumparaturile la comercianti, cat si pentru retragerile de numerar de la bancomat.

Suma minima de rambursat

Suma minima de rambursat lunar este 10% din creditul utilizat la BT, iar la BCR este formata din 100% dobanzi plus 100% comisioane.

Care sunt sumele minime impuse de alte banci:
- 2,5%- CEC
- 3%- Bancpost
- 4%- ABN Amro
- 5%- OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank
- 10%- Alpha Bank, UniCredit, Banca Transilvania

Costuri de administrare

Pentru Mastercard Forte se plateste o taxa de administrare anuala de 10 RON, in timp ce pentru Mastercard BCR taxa anuala este 12,5 RON.

Comision la retragerea banilor de la bancomat

La retragerea banilor de la ghiseul propriu, Banca Transilvania percepe un comision de 0,5%. Pentru aceeasi operatiune, BCR are prevazut un comision de 1%. Acest comision de 1% este mentinut insa la toate retragerile din tara si din strainatate de la ATM-urile si ghiseele altor banci.

In schimb, Banca Transilvania percepe un comision de 1% plus 2,5 RON daca retragerile au loc la ATM-urile altor banci, din Romania sau din strainatate.

Ghiseul Bancar