Irlanda acuza UE de ingerinta in politica sa fiscala in dosarul Apple
Data publicarii: 19-12-2016 | EconomieIrlanda a reprosat luni Comisiei Europene ca i-a violat suveranitatea nationala in materie de politica fiscala atunci cand a cerut autoritatilor de la Dublin sa recupereze de la grupul informatic american Apple impozite neplatite in valoare de pana la 13 miliarde de euro, informeaza AFP.
În luna august a acestui an, Executivul comunitar a cerut Irlandei să recupereze impozite neplătite pentru perioada 2003-2014 în valoare de până la 13 miliarde de euro, în contul unor 'facilități fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autorităților irlandeze. În replică, Guvernul de la Dublin a insistat că nu are intenția de a recupera acești bani deoarece compania americană nu a beneficiat de un tratament fiscal referențial iar UE nu a înțeles modul în care se aplică legislația fiscală irlandeză.
"Potrivit regulilor referitoare la ajutoarele de stat, Comisia nu are competența de a-și substitui, în mod unilateral, propriul său punct de vedere cu privire la întinderea geografică a jurisdicției fiscale a unui stat membre cu cea a statului membru respectiv", a apreciat Ministerul irlandez de Finanțe într-un comunicat de presă, pe măsură ce se pregătește să facă recurs la Tribunalul General al UE.
Disputa are drept obiect modul în care Apple alocă aproape toate profiturile realizate de pe urma vânzărilor din Europa către o serie de "head offices" din Irlanda care beneficiază de un regim fiscal special. Impozitul pe companii în Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, însă potrivit Comisiei Europene grupul Apple a plătit în Irlanda un impozit de doar 1% în 2013 și unul de doar 0,005% în 2014.
Cu toate acestea, Ministerul irlandez de Finanțe afirmă că Executivul comunitar greșește atunci când afirmă că Apple a beneficiat de avantaje fiscale. "Comisia încearcă să rescrie legislația irlandeză în materie de impozite pe societăți", afirmă Ministerul irlandez de Finanțe, adăugând că ancheta demarată de Comisia Europeană în 2014 a fost viciată de numeroase erori de procedură.
Taxele sunt un domeniu care ține de competența statelor membre UE însă Comisia consideră că poate interveni acolo unde facilitățile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeană a ordonat Olandei și Luxemburgului să recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat și grupul american Starbucks.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri