Investitiile in energiile regenerabile au scazut cu 18% in 2016
Data publicarii: 13-01-2017 | EconomieInvestitiile globale in energiile regenerabile au scazut cu 18% in 2016 pana la 287,5 miliarde de dolari, de la un nivel record de 329 miliarde de dolari in 2015, arata un studiu publicat joi de analistii de la Bloomberg New Energy Finance (BNEF), informeaza AFP.
Potrivit BNEF, scăderea noilor investiții în 2016 este cauzată, în parte, "de scăderea prețului echipamentelor, în special al echipamentelor fotovoltaice" dar și de "încetinirea notabilă pe două din piețele importante", respectiv China, unde investițiile în regenerabile au scăzut cu 26% până la 87,8 miliarde de dolari, și Japonia, unde investițiile au scăzut cu 43% până la 22,8 miliarde de dolari.
"După mai mulți ani de investiții record, stimulate de unele din cele mai generoase tarife feed-in din lume, China și Japonia au început să reducă activitatea de construcție de noi proiecte mari și să facă tranziția spre gestionarea capacităților puse la punct până acum", a declarat Justin Wu, responsabil pentru Asia la BNEF.
Chiar dacă investițiile în energiile regenerabile au scăzut în 2016, capacitatea totală instalată a crescut. BNEF estimează că anul trecut a fost adăugată o capacitate record de 70 Gigawați de energie solară, în creștere față de 56 GW în 2015, și o capacitate de 56,6 GW de energie eoliană.
Pe regiuni, în SUA investițiile în energiile regenerabile au scăzut cu 7%, până la 58,6 miliarde de dolari, în timp ce în Canada au scăzut cu 46% până la 2,4 miliarde de dolari. În regiunea Asia-Pacific investițiile s-au redus cu 26% până la 135 miliarde de dolari, chiar dacă în India investițiile au rămas la un nivel similar cu cel din 2015.
În contrast, Europa a mers în sens invers cu tendința globală, investițiile în energiile regenerabile crescând cu 3% până la 70,9 miliarde de dolari, în frunte cu Marea Britanie cu investiții de 25,9 miliarde de dolari, în creștere cu 2%. Germania a investit anul trecut 15,2 miliarde de dolari în energii regenerabile, cu 16% mai puțin decât în 2015, iar Franța a investit 3,6 miliarde de dolari, în scădere cu 5% în ritm anual.
Imaginea este mai sumbră în țările în curs de dezvoltare unde multe proiecte nu au reușit să obțină finanțare până la finele anului. În Africa de Sud, investițiile în energiile regenerabile au scăzut cu 74% până la 914 milioane de dolari în timp ce în Chile au scăzut cu 80% până la 821 milioane de dolari.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri