BCE, ingrijorata de calitatea creditelor din portofoliul UniCredit
Data publicarii: Astazi, 30-01-2017 | EconomieActiunile UniCredit au scazut luni dupa ce grupul italian a anuntat ca BCE a cerut pana la sfarsitul lunii februarie un plan imbunatatit pentru gestionarea problemei creditelor neperformante, transmit Reuters si Bloomberg.
Strategia UniCredit pentru îmbunătățirea situației financiare ar putea să nu rezolve în mod adecvat temerile BCE privind calitatea creditelor, conform unui document publicat luni în care sunt detaliate planurile de majorare a capitalului celui mai mare grup bancar italian, printr-o emisiune de acțiuni de 13 miliarde de euro (13,9 miliarde de dolari). Conform strategiei anunțate în decembrie, banca intenționează să utilizeze opt miliarde de euro pentru a absorbi pierderile provocate de scoaterea din bilanț a unor credite neperformante.
Măsurile de restructurare vor ajuta UniCredit să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% până în 2019, în condițiile în care, la finele anului 2016, acest raport era de aproximativ 8%, sub cerințele stabilite de BCE. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.
Luni dimineață, acțiunile UniCredit au scăzut la Bursa de la Milano cu 6% apoi au înregistrat un declin de 5,1%, la 26,29 euro. Capitalizarea de piață a scăzut la 16,5 miliarde de euro.
Banca intenționează să transfere credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro către două noi firme controlate de Fortress Investment Group LLC și Pacific Investment Management Co. UniCredit va deține o participație minoritară în cele două companii.
UniCredit este prezentă în 17 țări din lume, cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri