Studiu: Romanii nu vor emigra in masa dupa aderare
Data publicarii: 14-12-2006
Potrivit studiului "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006", dat publicitatii, joi, de Fundatia pentru o Societate Deschisa, dupa 1989, din 20% dintre gospodariile din Romania a plecat cate o persoana la lucru in strainatate, iar dupa 2002, fenomenul migratiei a crescut cu aproximativ zece procente. De asemenea, doua treimi dintre plecarile de dupa 1989 s-au inregistrat in perioada 2002-2006.
Migratia romanilor in strainatate s-a produs in trei etape. In prima etapa, rata anuala a plecarilor a fost de sub trei la mie, iar principalele destinatii au fost Turcia si Israel, in etapa a doua rata anuala a crescut la sapte la mia de locuitori, iar destinatia preferata a fost Italia, in timp de dupa 2002 rata a de emigrare temporara s-a situat intre noua si 28 la mia de locuitori cu destinatii favorite Italia si Spania.
Cu toate ca numarul romanilor care au migrat in scop de munca a crescut considerabil in ultimii ani, cercertatorii afirma ca dupa 2007 nu va avea loc "un exod al romanilor" in strainatate. Potrivit lui Dumitru Sandu, in prezent, in strainatate exista un nucleu de romani de aproximativ un milion si opt sute de mii, cifra care se majoreaza sau scade cu aproximativ 200.000-400.000 de persoane, in functie de anotimp sau de alti factori.
Sandu a spus ca migratia de dupa aderarea Romaniei la UE va fi strans legata de evolutia economiei romanesti. "Daca decalajul intre salariul in constructii, de exemplu, nu va mai fi foarte mare comparativ cu cel din tarile UE, romanii vor prefera sa munceasca in tara lor decat sa plece", a spus coordonatorul studiului.
De asemenea, majoritatea romanilor care interntioneaza sa migreze in urmatorii ani o fac pentru munca pe o perioada determinata, intentia lor fiind de a se intoarce in tara pentru a investi banii castigati. Principalul motiv pe care il invoca este "motivatia emotionala", in ciuda diferentelor dintre castigurile din strainatate si cele din tara.
Studiul "Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor: 1990-2006" a fost efectuat in luna august 2006, pe un esantion national de 1.400 de persoane, precum si in 800 gospodarii de emigranti din doua regiuni din Vrancea si Teleorman. Studiul a fost realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in colaborare cu Gallup Organization Romania.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România