Romanii se pot ''electrocuta'' cu preturile UE

Data publicarii: 15-12-2006
Putini constientizeaza in momentul de fata faptul ca peste potentialele beneficii ale integrarii in Uniunea Europeana trebuie sa ne asteptam si la un val important de impedimente. Poate cel mai greu de suportat va fi socul scumpirilor, exemplele vecinilor din Ungaria fiind unul suficient de elocvent: in primul an de UE, preturile la alimente au facut salturi cuprinse intre 20 si chiar 50 de puncte procentuale. Iar numarul celor care treceau granita sa se aprovizioneze din Romania crestea constant. Din pacate, noi nu avem nici macar aceasta sansa: Ungaria si Bulgaria vor fi colege de suferinta, iar inspre est nu e cazul sa aruncam privirile. Ar mai ramane Serbia, dar preturile sale sunt de foarte multi ani "integrate" (ca si veniturile).

Autoritatile de la Bucuresti au actionat pe principiul reducerii ratiei zilnice a magarului, in speranta ca il vor convinge sa renunte la mancare: si asa, azi s-a scumpit curentul, maine gazul, poimaine benzina si asa mai departe. Putin cate putin, nici sa nu ne speriem, dar nici sa uitam fenomenul. Asa s-a ajuns la situatia in care, conform datelor publicate recent de INS (varianta indicilor armonizati ai preturilor de consum pe grupe de marfuri si servicii conform clasificarilor COICOP), sa vedem cresteri de preturi la bauturi alcoolice si tutun de 27,38%, de 15,59% la categoria intretinerea locuintei, de 13,96% la capitolul educatie sau 10,51% pe segmentul "restaurante si hoteluri". Cifrele sunt halucinante, depasind inzecit mult prea sensibila si manipulabila cifra inregistrata la capitolul inflatie.

Sau poate definitia simplificata din manualele de economie care spune ca "prin inflatie intelegem cresterea generalizata a preturilor" a ajuns una deja perimata? O rezolvare o vom afla in 2007 cand socotelile vor fi indeaproape supravegheate de cei de la EUROSTAT, mult mai atenti la elemente de care va depinde intr-un final trecerea Romaniei la euro. Chiar si pana in momentul de fata compartimentele de analiza ale marilor banci sau agentii de rating au semnalat constant inadvertente, mai ales pe indicatorii de crestere economica, deficite comerciale si mai ales inflatie. Nu mai pomenim de faptul ca in planurile de afaceri nimeni nu conteaza in momentul de fata pe cresteri de preturi sub 10%. Dar asta nu se pune la tabloul de bord etalat de autoritati.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: