2006, cel mai calduros an

Data publicarii: 17-12-2006
Conform Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), 2006 este cel mai calduros an din ultimul secol si jumatate. Temperaturile din intreaga lume au inregistrat valori mai mari decat cele normale, fapt care a afectat majoritatea tarilor din Europa, inclusiv Romania. Tara noastra se confrunta si ea cu o vreme prea calda pentru aceasta perioada. Temperaturile din ultima luna sunt cu 4-7 grade Celsius mai ridicate decat cele normale, fapt care trage un semnal de alarma cu privire la evolutia climei mondiale.

Secete si inundatii

OMM sustine ca 2006 a fost marcat de importante anomalii climatice. Temperaturile medii anuale au fost cu 0,42 de grade Celsius mai mari decat cele inregistrate in perioada 1961-1990, determinand cea mai calduroasa toamna in multe dintre statele europene.

De asemenea, anumite zone ale globului au fost afectate de secete sau inundatii masive, iar stratul de gheata de la suprafata Oceanului Arctic continua sa se subtieze.

Motive de ingrijorare

Inregistrarile efectuate confirma tendinta de incalzire globala, fenomen considerat de oamenii de stiinta o consecinta a efectului de sera. Specialistii spun ca temperaturile ar putea creste cu 2-6 grade C in urmatorul secol, avand ca principala cauza emisiile de dioxid de carbon. Michel Jarraud, secretar general al OMM, a declarat recent ca, in multe parti ale lumii, recordurile de temperatura au fost doborate in acest an.

Reprezentanti ai Natiunilor Unite au atras atentia inca din 2001 asupra schimbarilor climatice din ultimii 50 de ani, care sunt cauzate de activitatile umane. Un nou raport asupra acestor modificari va fi facut public la inceputul anului viitor, oficialii sperand ca acesta sa aduca lumina in problema incalzirii globale.

Oamenii de stiinta sunt alarmati de rapiditatea cu care se topeste calota glaciara. "Suprafata inghetata a Oceanului Arctic scade cu aproape 8,6a la fiecare zece ani, ceea ce inseamna peste 60.000 de kilometri patrati pe an - mai mult decat suprafata Elvetiei", a mai spus Jarraud.

Fenomenul "El Nino" contribuie si el la producerea acestor anomalii, aducand precipitatii excesive in anumite zone si foarte reduse in altele.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: