Evolutia ratei anuale a inflatiei si a preturilor de consum
Data publicarii: 11-03-2017 | EconomieRata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in a doua luna a acestui an la nivelul de 0,2%, fiind a doua luna de valori pozitive dupa 19 luni consecutive de niveluri negative, desi preturile de consum au scazut usor fata de ianuarie, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
In ianuarie, rata anuala a inflatiei a fost de 0,05%. La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.
Datele INS arata ca preturile de consum au scazut in luna februarie, in medie, cu 0,09% comparativ cu luna ianuarie, insa nivelul pozitiv al ratei anuale a inflatiei este explicat printr-un efect de baza. Astfel, in februarie 2016, comparativ cu februarie 2017, preturile de consum au scazut mai mult, dupa reducerea TVA de la 24% la 20% de la inceputul anului trecut, iar efectul s-a resimtit in mai multe luni. Totodata, potrivit INS, indicele lunii februarie include si efectul aplicarii Legii nr.1/2017 privind eliminarea unor taxe si tarife (taxa radio, TV si unele taxe pentru eliberarea pasapoartelor).
In februarie 2017, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 0,65%, In medie, fata de luna ianuarie, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,08%. In schimb, preturile serviciilor au scazut cu 1,8% fata de luna precedenta, in medie.
Comparativ cu februarie 2016, preturile alimentelor au crescut in a doua luna a acestui an cu 1,43%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,11%, iar preturile serviciilor au coborat cu 1,7%.
Fata de luna ianuarie, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in a doua luna a acestui an, la cartofi (5%), citrice (4,3%), alte legume in afara de cartofi si fasole (3,4%), transport aerian (2,5%) si fructe proaspete (1,9%). La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat in februarie la abonamente radio-TV (-17%), dupa eliminarea taxei radio-TV de la 1 februarie, celelalte preturi avand fluctuatii mult mai mici.
"Preturile de consum in luna februarie 2017 comparativ cu luna februarie 2016 au crescut cu 0,2%. In luna februarie 2017, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu februarie 2016, este de 24,4%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 57,0%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 18,6%”, se arata in comunicatul INS.
Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2016 - februarie 2017) fata de precedentele 12 luni (martie 2015 - februarie 2016), calculata pe baza IPC (indicelui preturilor de consum n.r.), este de-1,1%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este de-0,7%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de 0,2%, la finalul lunii martie, cu un interval de incertitudine de 0,5% in sus sau in jos, reiese din datele institutiei. BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri