21 de banci radiate din Registrul Bancar

Data publicarii: 19-12-2006
Momentul integrarii, 1 ianuarie 2007, gaseste sistemul bancar romanesc cu 21 de banci comerciale radiate din Registrul Bancar, in urma unor fuziuni, schimbari de actionariat sau falimente si cu 37 de banci comerciale active, din care 26 de banci straine si sase sucursale de banci straine. Intre bancile radiate figureaza nume rasunatoare, care au provocat scandaluri financiare de proportii. Intre acestea Banca Columna a carei autorizatie de functionare a fost retrasa in anul 2000 (prin Hotararea Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/22.06.2000, publicata in MO nr.294/28.06.2000) avand la baza o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost respinsa contestatia bancii Columna impotriva Hotararii CA al BNR de retragere a autorizatiei.

Hotararea a devenit astfel irevocabila si a fost deschisa procedura de faliment, lichidator fiind desemnat Pricewaterhouse Coopers. Deponentii, in majoritate persoane juridice, nu si-au mai putut recupera banii. O alta banca al carei faliment a generat unde de soc in sistemul bancar, in 1999, a fost Banca Romana de Comert Exterior a carei radiere s-a produs dupa ce autorizatia de functionare a acesteia a fost retrasa prin Hotararea BNR din 31 iulie 1999.

Banca a fost radiata din Registrul Comertului la 21 octombrie 1999, in urma fuziunii prin absorbtie cu Banca Comerciala Romana S.A. a Diviziei Valutare a Bancorex, solutie gasita la acea vreme pentru a salva contractele de export in derulare si importurile de combustibili.

Un nume la fel de rasunator, Banca Turco Romana, figureaza, de asemenea, pe lista bancilor radiate, dar care nu au mai returnat niciodata integral banii clientilor lor. Autorizatia de functionare a acesteia a fost retrasa printr-o hotarare a CA al BNR pe 30 aprilie 2002, in urma unei sentinte civile irevocabile a Tribunalului Bucuresti privind declansarea falimentului bancii.

Cronica Romana