Tecau: Politele de asigurari generale se scumpesc din 2007
Data publicarii: 20-12-2006
Presedintele BCR Asigurari a refuzat sa estimeze cu cat vor creste preturile pe piata asigurarilor din Romania."Tendinta va fi de crestere a preturilor pe anumite tipuri de asigurari", a declarat Mihail Tecau. Potrivit acestuia, politele de asigurare de Raspundere Civila Auto vor fi un segment pe care preturilor vor fi aliniate imediat la nivelul din Uniunea Europeana.
"Pe alte tipuri de asigurari, preturile se vor mentine la nivelul actual, cum este cazul politelor de asigurari de proprietati imobiliare, unde asiguratorii nu au platit pana acum daune foarte mari", a declarat presedintele BCR Asigurari. In opinia sa, un eventual cutremur ar putea conduce la o crestere a daunelor pe segmentul asigurarilor de case.
Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, va creste concurenta intre companiile de asigurari, dar preturile nu vor scadea, considera Mihail Tecau. "Concurenta foarte mare va fi intre companiile de asigurari care sunt prezente deja in Romania.
Piata romaneasca a asigurarilor are un mare potential de dezvoltare in conditiile in care estimam pentru sfarsitul anului ca ponderea pietei de asigurari in Produsul Intern Brut va fi de circa 1,7%, potrivit presedintelul CSA, Angela Toncescu. Avem de asemenea experienta altor tari care au aderat la UE si care dupa aderare au fost invadate de asiguratorii straini. Astfel in Slovacia la un an si jumatate dupa aderarea la UE intrasera pe piata de asigurari 329 de companii straine, in Slovenia 320, iar in Ungaria 324 de companii, a mai precizat Toncescu.
Volumul primelor brute subscrise pe piata romaneasca a asigurarilor in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit datelor CSA. "Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei", se afirma intr-un comunicat al Comisiei din noiembrie.
Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, se mai spunea in comunicatul CSA.
Cele mai mari ponderi in totalul primelor brute subscrise din asigurari generale sunt detinute de: asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (38,7%), asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incediu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%). "Desi detin o pondere relativ redusa, respectiv de 3%, s-a constatat ca asigurarile de daune la proprietati au inregistrat o dinamica accelerata, primele subscrise in primele trei trimestre pentru aceasta categorie de asigurari reprezentand deja peste 150% din totalul inregistrat la aceasta clasa pe parcursul intregului an 2005", se spunea in comunicat.
La categoria asigurari de viata, cele mai mari ponderi sunt detinute de clasa I - asigurarile de viata, anuitati si asigurari suplimentare, cu o pondere de 61,9%, si de clasa III - asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 36,2%.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România