BCE: riscurile la adresa stabilitatii zonei euro au crescut

Data publicarii: 24-05-2017 | Economie

Riscurile la adresa stabilitatii financiare in zona euro sunt tinute sub control dar raman semnificative si chiar au crescut in unele zone in ultimele sase luni, a apreciat Banca Centrala Europeana intr-un raport publicat miercuri, informeaza Reuters.

Îngrijorările cu privire la sustenabilitatea datoriei au crescut, în condițiile în care curățarea bilanțurilor în sectorul bancar este lentă iar riscul unei modificări bruște a prețurilor pe piețele de obligațiuni rămâne semnificativ, ceea ce ar putea provoca pierderi mari de capital, apreciază BCE.

Acest avertisment vine într-un moment în care zona euro înregistrează cea mai bună perioadă de creștere din ultimul deceniu, ceea ce a dat naștere la speculații că BCE va începe în curând să retragă măsurile de stimulare.

"Riscurile la adresa sustenabilității datoriei suverane în zona euro au crescut în ultimele șase luni. Cu toate acestea, în săptămânile recente, diferențialul între randamentele obligațiunilor din zona euro s-a redus iar condițiile s-au îmbunătățit după rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța", susține BCE.

Gardienii euro adaugă că riscurile care ar putea de pe urma unei modificări rapide a prețurilor pe piețele globale de instrumente cu venituri fixe sunt legate în principal de posibilele efecte care ar putea apărea de pe urma unor randamente mai mari în SUA dar o perioadă prelungită de incertitudine politică sau presiuni inflaționiste peste așteptări în zona euro ar putea acționa și ele ca declanșatori.

BCE adaugă că soluționarea problemei creditelor neperformante din bilanțurile băncilor este o îngrijorare importantă dar progresele realizate până acum au fost lente. În schimb, BCE precizează că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este, pentru moment, una din principalele îngrijorări la adresa stabilității financiare a zonei euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: