Ingeri pazitori pentru afaceri
Data publicarii: 27-12-2006
O solutie pentru cei fara suficient capital sunt imprumuturile bancare, insa prea putine dintre banci accepta idei netestate de altii si, pe deasupra, lipsite de sustinere financiara. Celelalte: imprumuturi de la prieteni si familie, insa nu toata lumea are cunoscuti cu bani.
A treia alternativa: "ingerii de afaceri". In schimbul unei participatii (de multe ori majoritara) la noua afacere, multi dintre intreprinzatorii de succes accepta sa vina cu bani, dar si cu relatii intr-o afacere noua.
Un "business angel" (inger pentru afaceri) finanteaza asadar o firma cu un grad ridicat de risc, asa cum sunt cele din domeniul IT, in arta sau consultanta. Odata investitia realizata, exista insa posibilitatea obtinerii unui profit mult mai mare decat plasamentele financiare traditionale.
Atuurile sustinerii din partea unui astfel de investitor nu tin doar de partea financiara, desi importanta, cat mai ales de relatiile si experienta pe care managerul le are si cu sprijinul carora creste viitoarea afacere.
La catva timp de la lansarea afacerii, investitorul business-angel isi vinde participatia catre un investitor mai mare, pentru
a-si marca profitul pe acel proiect.
In Romania, abia la inceput
Cine sunt ingerii investitori? Potrivit unui studiu al European Business Angels Network (EBAN), o retea europeana de oameni de afaceri implicati in investitiile de dimensiuni mici, acestia sunt manageri de top sau antreprenori.
Au capital si expertiza, pe care le pot pune la dispozitia intreprinzatorului, in schimbul a 25-51% din actiuni, a unui drept de veto sau a unor modalitati de control.
"Ingerul investitor este o persoana care intervine intr-o afacere atunci cand niciun alt ajutor financiar - din partea familiei, a bancilor sau a fondurilor de investitii - nu sunt disponibile antreprenorului", a declarat, pentru EVZ, Claire Munck, directorul general al retelei EBAN, organism care aduna investitori in cautarea celor mai bune oportunitati si afaceristi in cautare de finantare din toate tarile membre ale UE.
La noi, astfel de afaceri s-au dezvoltat doar de doi-trei ani, iar managerii care au incredere in micile investitii sunt inca prea putini. "Organizatia nu este prezenta in Romania, asa cum nu este activa in niciuna dintre tarile din Europa de Est, unde notiunea de capital de risc inca nu a prins radacini", explica directorul EBAN.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri