FMI recomanda BCE sa mentina stimulentele

Data publicarii: Astazi, 26-07-2017 | Economie

Banca Centrala Europeana ar trebui sa mentina o politica monetara relaxanta pentru o perioada indelungata, deoarece inflatia va ramane sub tinta, a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.

În raportul său anual cu privire la zona euro, FMI estimează că inflația în zona euro va ajunge la 1,6% în acest an, urmând să încetinească la 1,5% în 2018, sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Conform acestor estimări, FMI pare mai optimist, chiar decât BCE, care în ultimele sale prognoze miza pe o inflație de 1,5% în acest an și 1,3% în 2018.

"Costurile unei lungi perioade de ratare a țintei de inflație continuă să le depășească pe cele ale unei depășiri temporare. În consecință, solicitările vizând încheierea politicii monetare relaxante sunt premature", a apreciat FMI.

Pentru a ajuta la revenirea inflației, FMI recomandă Germaniei și altor țări din zona euro care înregistrează o creștere economică solidă să ia măsuri spre o creștere robustă a salariilor și prețurilor. În plus, Germania, cea mai mare economie din zona euro, ar trebui să majoreze investițiile publice, o măsură care ar stimula creșterea și reformele structurale în țările mai slabe din zona euro, precum Italia.

Anterior, FMI și-a îmbunătățit prognoza de creștere pentru zona euro la 1,9% în acest an și la 1,7% pentru 2018.

În pofida îmbunătățirii estimărilor, FMI avertizează că zona euro se confruntă în continuare cu vulnerabilități, în special în sectorul bancar. În acest sens, Fondul a cerut urgentarea procedurilor pentru scoaterea creditelor neperformante din bilanțurile băncilor. De asemenea, FMI a recomandat stabilirea unor ținte ambițioase de reducere a creditelor neperformante și o abordare fermă cu privire la închiderea băncilor cu probleme. Tot pentru a consolida sectorul bancar din zona euro și stabilitatea sa financiară, FMI a recomandat înființarea unei scheme comune de garantare a depozitelor la nivelul UE și înființarea unei capacități fiscale la nivelul blocului, care ar ajuta la contracararea viitoarelor șocuri.

Sursa: Agerpress