Bucurestiul concureaza cu 18 orase pentru a gazdui EMA

Data publicarii: 02-08-2017 | Economie

Un numar de 23 de orase si-au depus candidatura pentru a gazdui cele doua agentii europene care vor parasi Londra dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA), informeaza un comunicat al consiliului UE, transmite AFP.

Pentru cea mai importantă dintre cele două agenții, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care are aproximativ 900 de angajați, și-au depus candidatura 19 orașe, printre care și Bucureștiul, iar opt orașe candidează pentru a găzdui Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În cursa pentru EMA, Bucureștiul va candida cu orașe precum: Amsterdam, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Milano, Stockholm, Viena, Varșovia, Bratislava, Sofia și Zagreb.

Agenția Europeană a Medicamentului, cu sediul la Londra în acest moment, este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. Guvernul României a anunțat pe 21 iulie că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a EMA.

Pentru a găzdui Autoritatea Bancară Europeană (EBA) și-au depus candidatura: Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Paris, Praga, Luxemburg, Viena și Varșovia. Niciuna din statele membre UE nu va putea găzdui ambele agenții iar la finalul mai multor runde de vot vor rămâne doi candidați, care vor avea nevoie de sprijinul majorității statelor membre pentru a fi câștigători.

Printre criterii pe baza cărora vor fi evaluate cele 23 de orașe se numără: garanțiile că agențiile vor fi gata să funcționeze imediat ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, accesibilitate, școli pentru copii angajaților celor două agenții, acces la piața muncii și asistență medicală pentru familiile angajaților și răspândire geografice a agențiilor. Ultimul criteriu ar avantaja Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia, care în prezent nu găzduiesc nicio agenție europeană.

Comisia Europeană va examina proiectele și va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la data de 30 septembrie, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din luna noiembrie.

Pe lângă aspectele care țin de prestigiu, există și avantaje economice pentru orașele care vor găzdui agenții europene precum EMA sau EBA. Angajații sunt plătiți de UE, nu de orașul gazdă, care profită și de pe urma chiriilor percepute pentru spațiile de birouri necesare pentru astfel de agenții. În plus, există beneficii și pentru afacerile locale de genul organizatori de conferințe sau hoteluri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: