Bucurestiul concureaza cu 18 orase pentru a gazdui EMA
Data publicarii: 02-08-2017 | EconomieUn numar de 23 de orase si-au depus candidatura pentru a gazdui cele doua agentii europene care vor parasi Londra dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) si Autoritatea Bancara Europeana (EBA), informeaza un comunicat al consiliului UE, transmite AFP.
Pentru cea mai importantă dintre cele două agenții, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care are aproximativ 900 de angajați, și-au depus candidatura 19 orașe, printre care și Bucureștiul, iar opt orașe candidează pentru a găzdui Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
În cursa pentru EMA, Bucureștiul va candida cu orașe precum: Amsterdam, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Milano, Stockholm, Viena, Varșovia, Bratislava, Sofia și Zagreb.
Agenția Europeană a Medicamentului, cu sediul la Londra în acest moment, este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. Guvernul României a anunțat pe 21 iulie că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a EMA.
Pentru a găzdui Autoritatea Bancară Europeană (EBA) și-au depus candidatura: Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Paris, Praga, Luxemburg, Viena și Varșovia. Niciuna din statele membre UE nu va putea găzdui ambele agenții iar la finalul mai multor runde de vot vor rămâne doi candidați, care vor avea nevoie de sprijinul majorității statelor membre pentru a fi câștigători.
Printre criterii pe baza cărora vor fi evaluate cele 23 de orașe se numără: garanțiile că agențiile vor fi gata să funcționeze imediat ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, accesibilitate, școli pentru copii angajaților celor două agenții, acces la piața muncii și asistență medicală pentru familiile angajaților și răspândire geografice a agențiilor. Ultimul criteriu ar avantaja Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia, care în prezent nu găzduiesc nicio agenție europeană.
Comisia Europeană va examina proiectele și va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la data de 30 septembrie, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din luna noiembrie.
Pe lângă aspectele care țin de prestigiu, există și avantaje economice pentru orașele care vor găzdui agenții europene precum EMA sau EBA. Angajații sunt plătiți de UE, nu de orașul gazdă, care profită și de pe urma chiriilor percepute pentru spațiile de birouri necesare pentru astfel de agenții. În plus, există beneficii și pentru afacerile locale de genul organizatori de conferințe sau hoteluri.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri