Memorandum pentru redresarea Postei Romane, aprobat miercuri in Guvern
Data publicarii: 28-09-2017 | EconomieGuvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru redresarea activitatii Companiei Nationale 'Posta Romana', pe o perioada de 5 ani, iar printre masurile cuprinse in planul strategic se numara cresterea veniturilor prin diversificarea produselor si serviciilor si utilizarea eficienta a fondurilor anuale primite de la Uniunea Postala Universala.
"Planul strategic cuprinde un set de măsuri printre care cele mai importante vizează: creșterea veniturilor prin diversificarea produselor și serviciilor, utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poștală Universală (UPU), bani care nu au fost folosiți niciodată deși, în fiecare an, 200.000 de dolari au fost puși la dispoziția companiei pentru dotări curente (cântare, scannere, cititoare de bare etc...) și renegocierea contractelor existente cu agenții economici", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, o măsură extrem de importantă este reorganizarea companiei prin înființarea centrelor de profit la nivel regional, ceea ce presupune responsabilizarea conducerilor locale în gestionarea bugetului și în atragerea de venituri destinate dezvoltării zonei respective.
De asemenea, printre măsurile de redresare se mai află: introducerea controalelor volum-tarif-încasări, analizarea tarifelor practicate, achiziția de echipamente moderne și tehnică de calcul, prioritizarea investițiilor în scopul efectuării dotărilor absolut necesare desfășurării activității la standardele impuse de piață de curierat.
Măsurile din planul strategic urmăresc reconstruirea și consolidarea instituției într-o companie profitabilă care se autofinanțează și se dezvoltă ca un furmizor modern de servicii poștale, la tarife accesibile și standarde europene, precizează MCSI.
Planul strategic de redresare a Companiei Naționale 'Poșta Română' se întinde pe 5 ani, are termene clare pentru fiecare etapă de implementare în parte și vine în completarea majorării capitalului social al companiei, proces care se află în desfășurare.
Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Naționale "Poșta Română" (CNPR) va numi un director general cu mandat de patru ani după data de 8 octombrie, până atunci interimatul urmând să fie asigurat de către Rareș Stanciu, fostul director operațional al instituției, au declarat, marți, pentru AGERPRES, reprezentanții CNPR.
Pe data de 24 septembrie 2017 mandatul de director interimar al Poștei Române al lui Andrei Stănescu a expirat.
"Compania Națională Poșta Română a scos la licitație achiziționarea de servicii de head hunting, în vederea numirii unui nou director general. În acest sens, compania a desemnat firma de executive search George Butunoiu Group pentru a furniza asistență de specialitate în procesul de recrutare și selecție, conform prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Până la data de 8 octombrie, Butunoiu Group trebuie să întocmească o listă cu posibili candidați, iar ulterior acestei date Consiliul de Administrație urmează să valideze o persoană din acea listă. Procedura poate să dureze o zi, două, o săptămână. Cert este că, până la sfârșitul lunii octombrie, Poșta Română va avea un nou director director general stabil, cu mandat de patru ani", au explicat sursele citate.
În legătură cu noul director interimar al CNPR, Rareș Stanciu, reprezentanții Poștei au precizat că mandatul acestuia este stabilit la cel mult patru luni sau până în momentul în care va fi numit un director general cu mandat întreg.
În data de 4 ianuarie 2017, directorul executiv al Direcției Juridice, Control și Resurse Umane din Poșta Română, Andrei Stănescu, a fost numit în funcția de director interimar al companiei, până la definitivarea procedurilor de selecție a noului director general. Numirea a venit după ce fostul director al Poștei Române, Alexandru Petrescu, a fost propus și validat pentru funcția de ministru al Economiei, în Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu.
Poșta Română este o companie națională înființată conform Legii 31/1990, și nu o instituție publică. Ea funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se autofinanțează. Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.
Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri