Bucurestiul concentreaza mai mult de jumatate din banii Romaniei

Data publicarii: 08-01-2007
Ultima statistica a Bancii Nationale asupra Comportamentului financiar al populatiei si agentilor economici din Romania indica ceva ce la prima vedere ar parea absurd, desi nu mai e un secret pentru nimeni ca Bucurestiul n-ar fi si capitala economica a Romaniei. Adica, populatia si agentii economici nebancari si neguvernamentali din Capitala detin 53,5% din totalul banilor contabilizabili in depozite la vedere si la termen, si in certificate de depozit, in lei si valuta, pe intreaga tara.

In acest context, trebuie reamintit ca au existat voci care au afirmat in urma cu cativa ani ca anumite zone ale tarii, in special cele din vestul tarii, ar fi cele care ar intretine prin taxe si impozite dezvoltarea capitalei, aspect care, de altfel, s-a dovedit a fi fals. Dar statistica a infirmat acest lucru. Daca ne referim spre exemplu doar la disponibilitatile la vedere in valuta ale populatiei si agentilor economici, rezulta ca Bucurestiul detine 60% din total, adica circa 6 miliarde lei noi dintr-un total de 10 miliarde.

De altfel, acest procent se conserva daca se insumeaza totalul disponibilitatilor in valuta pe cele trei sectiuni precizate anterior, bucurestenii, populatia si companii, detinand circa 17,3 miliarde lei dintr-un total de 28,7 miliarde. Daca facem acelasi calcul pentru disponibilitatile in lei, rezulta ca Bucurestiul, pe cele trei sectiuni detine circa 28,6 miliarde dintr-un total de 58 miliarde, ceea ce reprezinta circa 49,3%.

Daca ar intra in discutie si sistemul bancar sau administratia, atunci prapastia intre Bucuresti si restul lumii romanesti ar fi si mai dezastruoasa.

Totusi, Bucurestiul are o populatie ce reprezinta doar 10-12% din cea a Romaniei. Daca ne referim la disponibilitatile la vedere - in lei - ale populatiei din Bucuresti, acestea insumau la sfarsitul lunii noiembrie 3,6 miliarde de lei noi fata de cele 6,2 miliarde de lei ai agentilor economici. La aceasta sectiune, restul populatiei din Romania detinea, la aceeasi data, doar aproximativ 2,95 miliarde de lei, iar agentii economici din restul tarii circa 6 miliarde, aproximativ cat cei din capitala.

Fara a forta lucrurile si fara a insinua vreo analogie, in acest context trebuie precizat ca la sfarsitul lunii noiembrie, data de referinta pentru datele statistice prezentate in materialul de fata, numarul total al clientilor bancilor, exclusiv cei din sistemul bancar si guvernamental, era de aproximativ 18,5 milioane, dintre acestia in Bucuresti regasindu-se doar in jur de 3,34 milioane, adica 18%.

Desigur, o persoana fizica sau juridica poate avea deschise mai multe conturi, fie la acceasi banca, fie la banci diferite, in contextul de fata un client reprezentand un cont deschis, indiferent de tip. In cazul agentilor economici cu capital privat, in capitala acestia au deschise doar 258 de mii de conturi, fata de cele 742 de mii din afara capitalei. Acest lucru nu implica faptul ca o companie din capitala nu are conturi deschise in alte localitati sau companii nerezidente nu au conturi deschise la banci cu sediul in Bucuresti.

Citeste tot articolul in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: