Cultivatorii de cafea asteapta sa creasca preturile inainte sa vanda

Data publicarii: 08-12-2017 | Economie

In conditiile in care pretul cafelei robusta a scazut cu 18% in 2017, cultivatorii din Vietnam, al doilea mare producator mondial de cafea, au vandut doar o mica parte din recolta pe care preconizeaza sa o stranga in acest sezon, urmand ca restul sa il vanda la primavara, informeaza Bloomberg.

"Aș suferi pierderi mari dacă aș vinde boabele de cafea la prețurile actuale. Cred că voi vinde recolta în februarie, după sărbătoarea Tet", a declarat Hoang Thi Thom, cultivator de cafea din Dak Lak, principala regiune unde se cultivă cafea în Vietnam.

Hoang Thi Thom nu este singur. La o distanță de aproape 18.000 de kilometri în Brazilia, principalul producător mondial, fermierul Joao Luis Carneiro Vianna a decis să mai aștepte până când va vinde recolta din acest an, care este cu aproape 30% mai mare decât de obicei. Vianna a strâns 1.300 de saci de cafea dar vrea să vândă doar când prețurile vor ajunge la 500 de reais (154,5 dolari) pe sac, cu aproape 50 de reais peste prețurile actuale.

"Vând doar atât cât este necesar pentru a menține fluxul de lichidități. Aștept să văd dacă nu există o oportunitate de prețuri mai bune pentru a-mi vinde recolta", a spus Joao Luis Carneiro Vianna.

Această reticență a fermierilor din Brazilia și Vietnam ar putea strica planurile speculatorilor care mizează pe faptul că supraoferta mondială va duce și mai mult prețurile în jos. Perspectivele unei recolte mai mari de cafea în Vietnam în acest an, o recoltă solidă în Brazilia în 2018 și surplusul care ar urma să apară au dus deja la scăderea prețurilor.

"La prețurile actuale nu este atractiv pentru fermieri. Nu există niciun entuziasm pentru o vânzare rapidă", a declarat Jose Sette, director la Organizația Internațională a Cafelei (ICO).

Potrivit Intimex Group, cel mai mare exportator din Vietnam, producția de cafea ar urma să crească cu 5-10% în acest an, revenindu-și după dezastrul provocat anul trecut de ploi. În Brazilia, traderii se așteaptă ca producția arborilor de cafea arabica să atingă un nivel record.

Export Trading Group se așteaptă la un surplus de 5,5 milioane de saci în 2018-2019, precizează Eric Llull, director de cercetare la compania elvețiană.

Există însă și un risc în condițiile în care 66% din producția mondială de cafea vine din Brazilia, Vietnam, Columbia și Indonezia iar această concentrare a pieței o face vulnerabilă la orice evoluție meteo nefavorabilă, avertizează Nicholas Strychalski, director de strategie la Cofco International, divizia de trading a celei mai mari companii alimentare din China. "Orice accident meteo în oricare din aceste țări mari producătoare ar provoca deficiențe în aprovizionare", avertizează Strychalski.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: