Banii depusi in banci sunt garantati in limita a 20.000 de euro
Data publicarii: 12-01-2007
Sunt excluse de la garantare depozitele persoanelor aflate in relatii speciale cu institutia de credit, depozitele institutiilor de credit, ale institutiilor financiare si ale societatilor de asigurare-reasigurare, inclusiv ale intermediarilor in asigurari, depozitele organismelor de plasament colectiv, ale fondurilor de pensii, ale autoritatilor publice centrale si locale, precum si depozitele regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale, altele decat cele din categoria intreprinterilor mici si mijlocii.
In privinta valorii depozitelor bancare garantate, din totalul depozitelor bancare la 30 septembrie 2006, 57,9% erau depozite garantate, respectiv 60,7 miliarde lei, in timp ce depozitele negarantate reprezentau 44,2 miliarde lei.
La 30 septembrie 2006, numarul deponentilor garantati era de circa 17 milioane (13,6 milioane fara deponentii persoane fizice din evidenta C.E.C.).
Potrivit raportarilor facute de institutiile de credit la 30 iunie 2006, 99,04% din numarul total al deponentilor garantati aveau depozite garantate integral. Astfel, in situatia ipotetica in care o institutie de credit ar intra in faliment, aproape toti deponentii garantati, persoane fizice si juridice, ar beneficia de compensatii care ar acoperi integral valoarea depozitelor constituite.
In cazul in care pentru o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor se deschide procedura falimentului, Fondul plateste compensatii deponentilor garantati, persoane fizice s juridice ai acelei institutii de credit, in limita plafonului de garantare, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numarul depozitelor.
De la infiintarea sa, in septembrie 1996, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a efectuat plati de compensatii in valoare totala de 512 milioane lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice ai unui numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România