Bucurestiul atrage managerii straini

Data publicarii: 12-01-2007
Gazda a uneia dintre cele mai mari comunitati de manageri straini din Europa, Bucurestiul a devenit unul dintre orasele care atrag si fascineaza expati, noteaza Curierul National. Nu putini sunt cei care odata ajunsi in Romania se hotarasc sa ramana definitiv aici. In medie, insa, expatii veniti in interes profesional raman in Romania cu un an mai mult decat petrec in alte tari, adica aproximativ 2,5 ani. Cu toate acestea, sunt destui manageri care vin aici pentru o perioada determinata de timp si relativ scurta si sfarsesc prin a-si prelungi sederea si chiar schimba locul de munca.

Cu toate ca Romania si-a format o imagine proasta, aceasta pare sa existe doar in mintea romanilor. Dovada o reprezinta parerea expatilor care nu de putine ori apreciaza tara noastra ca fiind un loc propice dezvoltarilor profesionale.

Indiferent de modalitatile pe care le aleg ca sa ramana in Romania dupa expirarea mandatului, expatii ne gasesc tara mai convenabila decat propriii locuitori. Nu de putine ori acestia muncesc suplimentar pentru a fi avansati sau pentru a impresiona conducerea altor companii la care sa se mute si chiar pentru a-si deschide propria afacere.

Bun cunoscator al pietei bancare din Europa Centrala si de Est, Steven Cornelis van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, Nikolaos Tsolas, director General Cosmote, cu o bogata experienta in domeniul telefoniei, Piermario Di Pietro, Chief Operating Officer in cadrul companiei Zapp, ce s-a alaturat echipei inca din 2002, cu totii par incantati de ce le ofera Romania.

Cu toate ca multi manageri pot fi cu usurinta numiti expati de meserie, multi dintre ei sfarsesc prin a se atasa de o tara si a ramane in final acolo, in ciuda practicilor de a-si schimba domiciliul foarte des. Care sunt motivele? Temperamentul romanilor, oportunitatile oferite de o piata dinamica si in schimbare, femeile frumoase (multi expati sunt casatoriti cu romance) si beneficiile obtinute sunt combinatia care prelungeste mandatul expatilor pe meleagurile romanesti.

Steven Cornelis van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank

Steven Cornelis van Groningen este un foarte bun cunoscator al pietei bancare din Europa Centrala si de Est, in ultimii 10 ani ocupand pozitii de top management ale subsidiarelor unor banci vest-europene in Romania, Ungaria si Rusia. A condus deschiderea operatiunilor bancii olandeze ABN Amro la Bucuresti. Din iunie 2001 a fost vicepresedinte al Bancii Agricole Raiffeisen, iar din februarie 2002 este presedintele bancii. Odata cu fuziunea Bancii Agricole Raiffeisen cu Raiffeisenbank (Romania), a devenit presedintele bancii rezultate, Raiffeisen Bank. Este cetatean olandez, absolvent al Universitatii Leyden din Olanda, specializarea Corporate Law.

Richard Moat, director general al Orange Romania

Richard Moat si-a inceput cariera la Lloyd's of London si Sedgwick Group si inainte de a se alatura grupului Orange a detinut functii financiare la USX/Marathon Oil.
Richard Moat a fost numit director general la Orange Danemarca din 2002, insa detine primele pozitii la Orange din 1992 in domeniile Financiar, Business Development si Operatiuni, ulterior fiind numit director general al Orange Thailanda. La sfarsitul anului 2003, Orange Danemarca se situa pe locul trei intre cei cinci operatori.

In calitate de director general al Orange Thailanda, a fost responsabil pentru operatiunile si dezvoltarea licentei nationale GSM 1800 detinuta de aceasta. La sfarsitul mandatului sau de director general, Orange Thailanda avea reteaua dezvoltata, o arie de acoperire pentru 90% din teritoriu si detinea 1 milion de clienti in primul an de operare.
Orange Romania a fost una dintre companiile cu cea mai rapida crestere din Romania anul trecut, dupa introducerea cu succes pe piata a brandului Orange in aprilie 2002. Compania s-a dezvoltat ca unul dintre liderii pietei operatorilor de telecomunicatii si se claseaza intre primele cinci companii din Romania.

Nikolaos Tsolas, director general Cosmote

Dl Tsolas, in varsta de 53 de ani, detine functia de director general al Cosmote Romania din iunie 2005. Inainte de a se alatura echipei Cosmote Romania, a fost director general la GloBul Bulgaria, incepand din ianuarie 2003. Intre iunie 2000 si decembrie 2002, a fost director general tehnic la Cosmote. A ocupat, de asemenea, functia de director executiv pentru operatiuni si dezvoltarea retelei la TIM Hellas, director de comunicatii la Commercial Capital, director de servicii si dezvoltare de produs la TIM Hellas, inginer de sistem la Siemens AG, München, Germania, si membru al echipei tehnice la AT&T Bell Laboratories, Holmdel, New Jersey, SUA. Dl Tsolas este absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul University of Ioannina, Grecia, detine o diploma de Master in Matematica obtinuta de la State University of New York, SUA. Totodata, dl Tsolas a urmat studii de Master si Doctorat in Electrotehnica si Informatica la University of California, Berkeley, SUA.

Ken Campbell, Chief Marketing Officer, Vodafone Romania

Cel care tine fraiele companiei pe piata romaneasca, Campbell a studiat economia la Universitatea Carleton, din Ottawa, si are un MBA la London Business School. La inceputul carierei a fost consultant de management la A.T. Kearney, unde a lucrat pentru mai multe companii de telefonie mobila din Statele Unite, Canada si Australia.
Are 41 de ani si o vasta experienta in industria telecomunicatiilor mobile. A lucrat in mai multe tari, inclusiv in Africa de Nord. Inainte de a veni in Romania - in august 2004 - a lucrat la Orascom Telecom, in Egipt, si in Tunisia.

Piermario Di Pietro, Chief Operating Officer Zapp

Piermario Di Pietro s-a alaturat echipei Zapp in februarie 2002, ca Chief Financial Officer. Di Pietro este singurul care pana in prezent a obtinut finantare de la un operator CDMA450, in februarie 2005.

Actualul Chief Operating Officer, Piermario Di Pietro il inlocuieste pe Cuneyt Turktan, care a condus compania in perioada mai 2002 - noiembrie 2005. Di Pietro are o experienta bogata in industria de telecomunicatii. Inainte de a se alatura echipei Zapp, a fost unul dintre fondatorii Inquam, compania britanica infiintata de Qualcomm si Omnia pentru operarea de retele CDMA450 pe plan international. Di Pietro a lucrat timp de cinci ani in domeniul investitiilor pentru JP Morgan, la Londra si Paris, ocupandu-se in principal de achizitii si finantari in domeniul telecomunicatiilor. A absolvit facultatea Business Administration a Universitatii Bocconi (Milano) si s-a specializat in finante la Stockholm School of Economics si la HEC (Franta).

Patrick Gelin, presedintele si directorul bancii BRD - Groupe Societe Generale

Patrick Gelin s-a nascut in 1945, in Germania, in zona de ocupatie franceza. Tatal sau era ofiter, asa incat copilaria si adolescenta si le-a petrecut in ritmul schimbarilor de garnizoane. Pe vremea aceea, in Franta, militarii se mutau la fiecare doi sau trei ani. A trait si in Franta, si in Africa, adica peste tot pe unde mergea tatal sau. Familia s-a stabilit la Paris cand avea 17 ani.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: