Credit-punte, bani sa-ti schimbi casa
Data publicarii: 17-01-2007
Cum functioneaza
Prin contractarea unui credit-punte proprietarul imobilului obtine de la banca intre 75% si 80% din valoarea imobilului pe care il detine. Garantie la banca este pusa casa sau apartamentul in care locuieste, iar banii pot fi utilizati pentru a cumpara cea de-a doua locuinta. In cazul in care aceasta din urma este mai mare, diferenta de bani o poate obtine prin contractarea unui imprumut ipotecar sau imobiliar.
"Creditul-punte este un sprijin in achizitionarea unei locuinte, mai mare de regula, dar poate fi si mai mica, prin faptul ca ofera o parte din suma necesara pentru cumpararea celei de-a doua locuinte sau a unui teren", afirma purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru.
Creditul-punte se acorda pe perioade de pana la doi ani, timp in care cei care l-au facut trebuie sa cumpere cea de-a doua locuinta si sa o vanda pe prima. Credite-punte rambursabile dupa o perioada de doi ani pot fi contractate de la BCR, dar numai in cazul in care este achizitionat un teren pe care urmeaza sa fie ridicat un imobil.
In aceeasi situatie Banca Transilvania acorda un termen de 18 luni. Pentru schimbarea unei case cu alta, ambele institutii de credit acorda imprumuturile pe termen de cel mult un an. Dupa ce locuinta dorita este cumparata, ipoteca in favoarea bancii este transferata pe aceasta, iar prima locuinta devine libera de sarcini.
Cat costa sa iei un credit-punte
Costurile aferente contractarii unui credit-punte sunt in primul rand cele cu dobanda perceputa pentru suma imprumutata. Dobanda urmeaza sa fie achitata lunar in timp ce suma imprumutata urmeaza sa fie achitata integral pana la finele perioadei de contractare a creditului-punte.
La acestea se adauga costurile cu evaluarea celor doua imobile - care variaza, in functie de evaluator, intre 80 si 300 de euro - si costurile cu politele de asigurare ale imobilelor cesionate in favoarea bancii.
Avantajele acestui tip de imprumut
Principalul atu al acestui tip de credit este ca nu trebuie sa vinzi locuinta pe care o ai pentru a obtine lichiditati ca sa cumperi casa dorita. Daca in mod normal ar fi trebuit sa stai cu chirie, contractarea unui credit-punte iti da posibilitatea sa locuiesti tot in casa ta. Un alt mare avantaj este reprezentat de perioada de timp lasata ragaz de banca pentru gasirea celei de-a doua locuinte si pentru vanzarea celei vechi.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri