10 tari atrag peste 75% din creierele migratoare

Data publicarii: 19-01-2007
Un numar de 17 universitati ale Statelor Unite domina 20 de locuri ale topului celor mai performante 500 de universitati ale lumii. Statele Unite ale Americii atrag peste o cincime din cei aproximativ 2,6 milioane de studenti internationali, performanta nedepasita prin cumularea urmatoarelor doua tari clasate, Marea Britanie si Germania (11%, respectiv 10%). Daca se cumuleaza capacitatea de absorbtie a Frantei (9%), Australiei, Canadei, Japoniei (4-6%), Federatiei Ruse, Belgiei si Spaniei (1-3%), reiese ca centrele performante ale cunoasterii din 10 tari atrag peste 75% din creierele migratoare, arata un comunicat al Departamentul de Politici Economice si Sociale Administratia Prezidentiala.

Conform estimarilor EUROSTAT, in UE-27, numarul tinerilor care studiaza intr-o alta tara europeana creste anual cu aproximativ 5 procente. Cu toate acestea, cresterea nu a reusit sa depaseasca viteza cresterii numarului studentilor, astfel ca ponderea strainilor s-a mentinut relativ constanta - aproximativ 2% din totalul studentilor.

EUROSTAT arata ca cipriotii si luxemburghezii au fost cei mai mobili studenti, datorita ofertei reduse de pe piata locala, fiind urmati de maltezi, grecii, irlandezii, slovacii si bulgarii. La polul opus se afla polonezii si englezii care au cea mai redusa inclinatie pentru a studia in strainatate.

In plus, studiul arata ca nici romanii nu se prea ingramadesc spre institutiile de invatamant superior europene. Daca in urma cu 10 ani numarul studentilor romani plecati la studii peste granite era semnificativ superior bulgarilor, in prezent, numarul acestora abia atinge 80% din fluxul vecinilor.

Din cei aproximativ 23.000 de studenti romani plecati in strainatate in anul 2004, o cincime urmau cursurile in Franta, 18% in Germania, 14% in SUA, 13% in Ungaria, 7% in Canada, 5% in Italia, 3% in Marea Britanie, cate 2% in Spania, Elvetia, Austria, Belgia.

Mare parte a mobilitatii lor este sustinuta prin programe de burse, subventii si foarte putin prin imprumuturi.

In 2004, in Romania au venit sa studieze aproximativ 9500 de studenti internationali, dintre acestia 1600 de studenti au venit din statele membre ale UE, in jur de 4500 din Republica Moldova si restul din Israel, Tunisia, Grecia, Ucraina, India, Serbia si Muntenegru, Albania sau Bulgaria .

Pe de alta parte, studiul arata ca in Romania unu din 10 romani peste 25 de ani este absolvent de studii superioare, la jumatate din nivelul european si o treime din cel american.

Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: