Raiffeisen Bank din Ungaria aniverseaza 20 de ani de activitate

Data publicarii: 22-01-2007
Raiffeisen Bank Zrt. aniverseaza astazi douazeci de ani de activitate in Ungaria printr-o serie de evenimente organizate pe stadionul "Sports Arena" din Budapesta, unde sunt asteptati peste 10.000 de participanti, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Din program face parte si un concert al trupei Earth, Wind & Fire. Grupul Raiffeisen a inceput sa opereze in Ungaria inca din 1987, cand a infiintat banca Unicbank, unde Raiffeisen Zentralbank österreich AG (RZB) era actionar majoritar.

"Raiffeisen Bank din Ungaria este nucleul retelei noastre din Europa Centrala si de Est.  Am fost deschizatorii de drum in acel moment in care am inceput sa activam in Ungaria, cu mult inainte de declansarea schimbarilor din Europa de Est. Chiar daca aveam destula experienta de afaceri in aceasta regiune, infiintarea bancii a fost ca un salt in apa rece; am castigat insa chiar din primul an", a declarat Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International Bank-Holding AG.

O poveste de succes

La inceputul anului 1987, guvernul ungar a transformat sistemul bancar local dintr-unul mono-bancar (Banca Nationala activa atat ca banca centrala, cat si in calitate de banca comerciala) intr-un sistem multi-bancar. Aceasta modificare a permis infiintarea de banci private. Pe parcursul derularii procesului de tranzitie, Banca Nationala a Ungariei a initiat discutii in 1986 cu reprezentanti ai RZB, impreuna cu Deutsche Genossenschaftsbank si International Finance Corporation (IFC)- o subsidiara a Bancii Mondiale - in vederea infiintarii unei banci.

In primii ani de activitate, Unicbank s-a concentrat in totalitate pe segmentele de clienti corporatisti ungari medii si mari, precum si asupra filialelor de companii internationale. Banca a cunoscut o dezvoltare foarte rapida, iar prima sucursala in afara Budapestei a fost inaugurata inca din 1992, in Szeged. In 1994, Unicbank a inceput sa ofere servicii si administratiilor publice si municipale. In 1995, cand banca lansa serviciul de plati electronice in Ungaria, avea deja mai mult de 300 de angajati si 7 sucursale. Primul card de debit Raiffeisen a fost emis in Ungaria, in 1996. In acelasi an, banca a initiat operatiunile pe segmentul de Private Banking. Cum Grupul Bancar Raiffeisen achizitionase intre timp majoritatea actiunilor bancii Unicbank, numele acesteia a fost schimbat in Raiffeisen Bank.


In paralel cu procesul de re-branding, au fost extinse afacerile cu clientii persoane fizice si IMM-urile. La inceputul anului 1996, acest tip de operatiuni a fost implementat in intreaga regiune. In anul care a urmat, echipa de angajati, care numara deja 900 de persoane a fost relocata intr-un nou sediu central din Akademia Street, unde a fost gazduit si proiectul Raiffeisen Art Gallery, in 2001.

Raiffeisen Bank din Ungaria continua sa fie cea mai mare subsidiara din reteaua Raiffeisen International. La sfarsitul lunii septembrie 2006, banca avea active totale in valoare de 5,75 miliarde euro, ocupand pozitia a sasea in clasamentul bancar ungar. Mai mult de 2.500 de angajati deservesc aproximativ 430.000 de clienti prin intermediul a 112 unitati bancare. Banca detine peste 250.000 de carduri.

Zece banci infiintate in Europa Centrala si de Est si alte 10 achizitii

Cand regimul politic s-a schimbat in intreaga regiune, in anii 1989-1990, RZB a continuat sa se extinda in intreaga Europa Centrala. Ulterior si-a extins strategia de infiintare de subsidiare si pe pietele din zona Europei Centrale si de Est. "Am participat la transformarea unui sistem mono-bancar intr-o piata bancara moderna, asa cum se regaseste ea astazi si in multe cazuri, am contribuit la acest proces", a declarat Stepic.

In 1991, au fost infiintate Raiffeisen Bank Polska  si Tatra banka din Slovacia. Pana in 1998, au fost inaugurate si alte subsidiare in Republica Ceha, Bulgaria, Croatia, Rusia si Romania. Cea de-a zecea banca infiintata si ultima de acest fel pana in acest moment este cea inaugurata in Serbia, in 2001. "In multe tari ne pozitionam ca prima banca straina din piata. Acest aspect ne-a ajutat enorm mai ales in ceea ce priveste recunoasterea marcii noastre, precum si in procesul de recrutare de angajati. Astazi, Raiffeisen este o marca bancara de prim rang in ECE", a adaugat Stepic.

Din 2000, cand strategia altor banci a inceput sa puna accent pe intinderea regionala, Raiffeisen a completat sirul bancilor infiintate cu achizitii atent selectionate. Prima banca achizitionata a fost Market banka  din Bosnia si Herzegovina, in iulie 2000. Aceasta prima achizitie a fost urmata in perioada 2001 - 2004 de Banca Agricola in Romania, Hravtska Postanska Banka in Bosnia si Herzegovina, Krekova banka in Slovenia, American Bank din Kosovo, Priorbank in Belarus, precum si Banka e Kursimeve e Shqipërisë in Albania.

Cea mai mare tranzactie pana in acest moment o reprezinta de departe achizitia a 93,5% din Banca Aval, cea mai mare banca de retail din Ucraina, in valoare de 850 de milioane euro. Odata cu preluarea Impexbank la inceputul anului trecut, Raiffeisen International a devenit cea mai extinsa banca occidentala din Rusia si Comunitatea Statelor Independente. Mai mult decat atat, pozitia grupului pe piata bancara din Republica Ceha a fost  evident consolidata odata cu achizitia eBanka.


In mai putin de 6 ani, Raiffeisen International a achizitionat 10 banci, care au fost integrate cu succes in cadrul grupului. Investitiile destinate extinderii prin achizitii s-au ridicat la aproximativ 2 miliarde euro (fara a lua in considerare investitiile ulterioare).

Cresterea anuala de aproximativ 40% creeaza peste 20.000 de locuri de munca

Raiffeisen International, cu active totale de peste 50 de miliarde euro este astazi unul dintre cele mai mari grupuri bancare internationale din regiune, precum si printre cele care au inregistrat cele mai rapide dezvoltari din lume. "Ne putem uita in urma si vedem o dezvoltare uriasa. In ultimii 10 ani, am crescut cu aproape 40% pe an din punct de vedere al activelor totale, al profitului operational si al profitului brut. Acesta este rezultatul rolului de pionier pe care ni l-am asumat intr-una din cele mai rapide regiuni, din punct de vedere al dezvoltarii economice", a punctat Stepic.

In prezent, Raiffeisen International are mai mult de 52.000 de angajati. "Am creat mai mult de 20.000 de locuri de munca de cand am initiat expansiunea in Europa de Est", a spus Stepic.

O buna pozitionare pentru viitor

Astazi, Raiffeisen International este prezenta pe 16 piete din regiune prin intermediul bancilor subsidiare si a companiilor de leasing. Pe 8 piete dintre acestea, respectiva subsidiara este clasata in topul 3 al celor mai mari banci din tara respectiva. Reprezentantele din Moldova si Lithuania completeaza prezenta grupului in regiune.

Toate bancile subsidiare opereaza in calitate de banci universale pe pietele locale. Mai mult de 11,7 milioane de clienti sunt deserviti in mai mult de 2.775 de unitati. Reteaua de unitati bancare se intinde de-a lungul unui spatiu ce acopera geografic 11 meridiane, de la Praga la Vladivostok, aflat la Oceanul Pacific. Raiffeisen International detine astfel cea mai mare acoperire geografica dintre toate bancile internationale din ECE. "Reteaua noastra extinsa de distributie, cuprinzand intreaga regiune a ECE, este foarte importanta mai ales pentru operatiunile de retail, un sector care castiga importanta in mod continuu. Aceasta este cheia succesului nostru pe viitor", a zis Stepic.

Dupa China si India, ECE reprezinta regiunea economica cu cea mai solida crestere din toata lumea. Cererea, a carei crestere continua sa fie considerabila este legata in primul rand de sectorul serviciilor financiare. Desi in ultimii ani a fost remarcata o dinamica uriasa a cresterii, cercetarile actuale arata in continuare un potential mare de dezvoltare pentru toata gama de produse bancare. Analistii de la Raiffeisen Research previzioneaza astfel o rata medie anuala de crestere a pietelor bancare de 14% - 22% pana in 2014.

"Obiectivul nostru a ramas acela de a creste mai rapid decat piata. Cu cat ne extindem mai mult catre Est, cu atat identificam piete bancare mai putin dezvoltate. Pana la aceasta data, majoritatea populatiei din Ucraina sau Rusia nu are nici o  legatura cu mediul bancar. Acestea reprezinta pietele noastre viitoare, pe care ne aflam bine pozitionati in acest moment, mai bine decat oricare alta banca occidentala", a explicat Stepic.

Previziuni

Managementul Raiffeisen International previzioneaza o crestere anuala a activelor totale de cel putin 20% in fiecare an, pana in 2008. Cele mai mari venituri se asteapta din partea Comunitatii Statelor Independente (CSI), datorita in principal achizitiilor realizate in acea regiune.

Raiffeisen International prognozeaza un nivel al ROE (rentabilitatea capitalului propriu) inainte de impozitare de peste 25% pentru 2009. Se asteapta ca raportul costuri/venituri sa fie sub 58%. Conducerea a stabilit tinta pentru raportul risc/venituri de aproximativ 15%.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: