Stoica: Piata de capital romaneasca va aplica directiva Mifid din 1 noiembrie
Data publicarii: 24-01-2007
MiFID inlocuieste Directiva serviciilor de investitii (Investments Services Directive), care a fost implementata in 1995 si tine cont de evolutia pietei financiare europene, a adaugat Bergstrom.
"Mifid introduce conceptul de pasaport nu numai pentru intermediar, ci si pentru vehiculele de tranzactionare, emitenti, piete. Reglementeaza maniera de supraveghere a acestor entitati si operatiuni in cazul tranzactiilor transfrontaliere. Directiva lamureste competentele si modul de operare a autoritatilor", a adaugat presedintele BVB.
"In ce ne priveste pe noi, cele mai importante vor fi chestiunile legate de transparenta, de criteriile de performanta ale pietelor si de regimul concurential al acestora", a comentat presedintele BVB.
"UE de acum opt noua zece ani isi propusese un salt in dezvoltarea sa, inclusiv in domeniul pietelor financiare, un fel de noua economie, care sa rivalizeze cu Statele Unite, obsesia sa. Au facut Agenda Lisabona, cu un nou fel de a gandi economia, iar in domeniul pietelor de capital au generat o intraega dezbatere, prefigurata de un colectiv de intelepti, care a generat toata aceasta dezvoltare si in final s-a ajusn la aceasta directiva", a spus Stoica.
Piata de capital romaneasca nu are inca la dispozitie o factura a costurilor de introducere a directivei Mifid.
"Aceasta directiva vine in pachet si cu alte norme, inclusiv cu un cod de conduita, apar eforturi la nivelul intermediarilor, a caselor de brokeraj, nu numai a pietelor, tot in scopul unei mai bune serviri a investitorilor. Aici e vorba de o inforomare mai ampla, de practici oneste. Toate acestea presupun masuri suplimentare la nivelul pietelor. Sunt costuri indirecte si directe. Costurile directe vin din respectarea prevederilor noilor norme. Cele directe vin competitivitatea, din dorinta de a intra in competitie cu altii. Atunci nu ma obliga nimeni, dar imi bag eu bani suplimentari", a adaugat Stoica.
"Noi suntem o piata emergenta, in care problemele principale sunt de crester,. de a aduce cat mai multi emitenti si cat mai multi investitori. Suferintele MiFid sunt boieresti, sunt pentru burse mari", a mai spus presedintele Bursei.
"Noi incercam sa ne dezvoltam. Am creat piata derivativelor la Bucuresti, pe care n-am facut-o pentru ca ne-o cere vreo directiva europeana. Speram ca in aprilie sa putem tranzactiona primele produse derivate pe indicii bursieri. Prima va fi derivativa pe indicele BET", spune Stoica.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri