Stoica: Piata de capital romaneasca va aplica directiva Mifid din 1 noiembrie

Data publicarii: 24-01-2007
directiva Mifid din 1 noiembriePiata de capital romaneasca va aplica directiva europeana Markets in Financial Instruments Directive (Mifid) in momentul in care va intra in vigoare, in data de 1 noiembrie 2007 a declarat, marti, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica. "Nu cred ca vor intarzieri ale termenului, chiar daca ar exista un lobby in acest sens", a spus Stoica. Incepand cu data de 1 noiembrie, Uniunea Europeana va schimba reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori, sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE, a declarat Henri Bergstrom, prim vicepresedinte al grupului financiar OMX, care detine si opereaza piete bursiere in tarile nordice.

MiFID inlocuieste Directiva serviciilor de investitii (Investments Services Directive), care a fost implementata in 1995 si tine cont de evolutia pietei financiare europene, a adaugat Bergstrom.

"Mifid introduce conceptul de pasaport nu numai pentru intermediar, ci si pentru vehiculele de tranzactionare, emitenti, piete. Reglementeaza maniera de supraveghere a acestor entitati si operatiuni in cazul tranzactiilor transfrontaliere. Directiva lamureste competentele si modul de operare a autoritatilor", a adaugat presedintele BVB.

"In ce ne priveste pe noi, cele mai importante vor fi chestiunile legate de transparenta, de criteriile de performanta ale pietelor si de regimul concurential al acestora", a comentat presedintele BVB.

"UE de acum opt noua zece ani isi propusese un salt in dezvoltarea sa, inclusiv in domeniul pietelor financiare, un fel de noua economie, care sa rivalizeze cu Statele Unite, obsesia sa. Au facut Agenda Lisabona, cu un nou fel de a gandi economia, iar in domeniul pietelor de capital au generat o intraega dezbatere, prefigurata de un colectiv de intelepti, care a generat toata aceasta dezvoltare si in final s-a ajusn la aceasta directiva", a spus Stoica.

Piata de capital romaneasca nu are inca la dispozitie o factura a costurilor de introducere a directivei Mifid.

"Aceasta directiva vine in pachet si cu alte norme, inclusiv cu un cod de conduita, apar eforturi la nivelul intermediarilor, a caselor de brokeraj, nu numai a pietelor, tot in scopul unei mai bune serviri a investitorilor. Aici e vorba de o inforomare mai ampla, de practici oneste. Toate acestea presupun masuri suplimentare la nivelul pietelor. Sunt costuri indirecte si directe. Costurile directe vin din respectarea prevederilor noilor norme. Cele directe vin competitivitatea, din dorinta de a intra in competitie cu altii. Atunci nu ma obliga nimeni, dar imi bag eu bani suplimentari", a adaugat Stoica.

"Noi suntem o piata emergenta, in care problemele principale sunt de crester,. de a aduce cat mai multi emitenti si cat mai multi investitori. Suferintele MiFid sunt boieresti, sunt pentru burse mari", a mai spus presedintele Bursei.

"Noi incercam sa ne dezvoltam. Am creat piata derivativelor la Bucuresti, pe care n-am facut-o pentru ca ne-o cere vreo directiva europeana. Speram ca in aprilie sa putem tranzactiona primele produse derivate pe indicii bursieri. Prima va fi derivativa pe indicele BET", spune Stoica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: